Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Útočník z Petrohradu (22) bol etnický Uzbek s ruským pasom: V Kirgizsku sa iba narodil

Akbardžon Džalilov
Akbardžon Džalilov (Zdroj: vk.com)

PETROHRAD - Hlavný podozrivý zo spáchania samovražedného bombového útoku v petrohradskom metre, 22-ročný Akbaržon Džalilov, nebol občanom Kirgizska, tvrdí tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Biškek uviedol, že ide o etnického Uzbeka narodeného v kirgizskom meste Oš, ktorý ako tínedžer získal ruské občianstvo po svojom otcovi.

Džalilov bol podľa vyšetrovateľov v ostatných rokoch zradikalizovaný islamskými extrémistami.
Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) oznámil, že odobrané vzorky DNA z pozostatkov podozrivého teroristu z miesta výbuchu sa zhodujú s genetickými stopami na batohu, ktorý obsahoval druhú, nevybuchnutú nálož. Tá bola objavená na neďalekej stanici metra Ploščaď vosstanija.

Džalilov sa podľa vyjadrenia kirgizského rezortu diplomacie narodil 1. apríla 1995 a "nikdy mu nebol vydaný kirgizský pas". V roku 2011, keď dosiahol vek 16 rokov, mu úrady vystavili ruský pas a odvtedy oficiálne žil v Rusku. Bezpečnostné úrady v Kirgizsku už predtým identifikovali Džalilova ako podozrivú osobu.

Biografické údaje zozbierané zo sociálnych sietí naznačujú, že Džalilov sa zaujímal o islam, modernú hudbu a bojové umenie. Jeho strýko pre agentúru Reuters telefonicky povedal, že mladík bol praktizujúci moslim, ale nie "fanatik".

Džalilov odpálil podomácky vyrobenú nálož v pondelok približne o 14.40 h miestneho času vo vozni metra medzi stanicami Sennaja ploščaď a Technologičeskij institut. Útok si vyžiadal minimálne 14 mŕtvych a zhruba 50 zranených, z ktorých podľa vyjadrenia ministerstva zdravotníctva mnohí zostávajú v komatóznom stave.

Incident je považovaný za dosiaľ najkrvavejší teroristický útok v Petrohrade, druhom najväčšom meste Ruska. K zodpovednosti zaň sa bezprostredne neprihlásila nijaká skupina či organizácia. V Petrohrade, ako aj v Moskve žije značné množstvo ľudí zo strednej Ázie, ktorí sem prichádzajú za zárobkom.

Viac o téme: Akbaržon Džalilov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu