Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mrazivé správy z Británie: Terorista bol s niekým v kontakte len tri minúty pred útokom

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: YouTube/Strait Times)

LONDÝN - Páchateľ stredajšieho teroristického útoku pri britskom parlamente Khalid Masood komunikoval ešte dve minúty pred tým, než narazil do chodcov na Westminsterskom moste, s niekym prostredníctvom aplikácie WhatsApp. Informoval o tom dnes bulvárny denník Daily Mail.

Vyšetrovatelia sa teraz snažia zistiť, či Masooda niekto riadil, alebo či útok naplánoval úplne sám. Podľa denníka Daily Mail bol ale ešte o 14:37 miestneho času (15:37 SEČ) aktívny v aplikácii WhatsApp. O dve minúty neskôr pritom narazil do ľudí na moste cez Temžu a o štyri minúty neskôr ho zastrelil zasahujúci policajt pri budove parlamentu. S kým atentátnik komunikoval, zatiaľ nie je jasné.
 
K zodpovednosti za atentát so štyrmi obeťami sa už prihlásilo teroristické hnutie Daeš, ktoré sa ako obvykle k útokom v západnom svete hlási. Päťdesiatdvaročný Masood sa narodil v decembri 1954 v Dartforde v grófstve Kent ako Adrian Russell Ajao. Používal ale tiež meno Adrian Elms. Podľa stanice Sky News bol ženatý a mal tri deti. Iné zdroje hovoria o dvoch potomkoch. Bol niekoľkokrát trestaný, naposledy ale už v roku 2003. Žiadny z jeho činov nesúvisel údajne s terorizmom.
 
Podľa serveru BBC noc pred útokom Masood strávil na hoteli v juhoanglickom Brightone. Riaditeľ hotela Sabeur Tuomi ho označil za neobvykle otvoreného a priateľského hosťa. Z hotela sa podľa neho "v pokoji odhlásil", pričom sa usmieval a vtipkoval.

Odkaz teroristov

Iba deň pred krvavým útokom v Londýne sa na internete objavil záhadný odkaz. Šifrovaná správa vzbudila pozornosť až po rozlúštení. Každý, kto jej kód rozlúštil, sa nevyhol mrazivému odkazu.

Britské médiá priniesli zaujímavú informáciu v súvislosti s teroristickým útokom v Londýne pri parlamente. Vychádzajú z informácií od používateľov na internete. Informoval o tom tiež britský portál independent.co.uk. Ten tvrdí, že sa na internete objavil odkaz s pripravovaným útokom pri britskom parlamente už deň popredu.

Kód morzeovky?

Informácia na webe 4chan obsahovala narážky na miesto činu a dve pištole. Nie je zatiaľ známe, či má tento dokaz niečo spoločné s útočníkom. Viacerí internetoví používatelia tam však tú spojitosť našli. Zmienka o mieste konania sa objavila v kóde. Pri obrázku boli totiž zobrazené čiarky a bodky.

Mrazivé správy z Británie:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Morzeovka)

Presne 24 hodín pred útokom

Pripomínali kód morzeovky. V preklade tento kód znamenal webovú adresu, na ktorej boli presné súradnice útoku. Kde presne? Most pri parlamente, po ktorom prechádzal útočník s autom.

Mrazivé správy z Británie:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Morzeovka)

Zaujímavé je tiež, že odkaz na webe sa objavil 24 hodín pred útokom, teda 21. marca poobede. K zodpovednosti za útok sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Prostredníctvom agentúry Amák uviedla, že útočník bol "vojakom Islamského štátu". Páchateľ po tom, ako zrazil autom chodcov na Westminsterskom moste, vystúpil z auta a vo vchode na pozemok parlamentu dobodal na smrť ozbrojeného policajta.

Útočník zmenil meno, temná minulosť

Britská polícia dnes oznámila, že podľa jej presvedčenia je za stredajší teroristický útok v Londýne zodpovedný 52-ročný Khalid Masood, narodený v Británii. Masood sa narodil v juhovýchodnom Anglicku a v poslednom čase žil v grófstve West Midlands v strednom Anglicku. Pôvodne sa volal Adrian Elms a narodil sa v Kente.

Khalid Masood
Zobraziť galériu (5)
Khalid Masood  (Zdroj: YouTube/Strait Times)

Podľa polície Masood používal množstvo falošných mien, v súčasnosti nebol vyšetrovaný a "neexistovali vopred žiadne spravodajské informácie o tom, že má v úmysle podniknúť teroristický útok". V minulosti ho zatkli za napadnutie, držbu útočných zbraní a narušovanie verejného poriadku. Prvýkrát ho odsúdili v novembri 1983 za trestný čin spôsobenia ujmy a naposledy v decembri 2003 za držbu noža.

Lídri náboženstiev vzdali úctu obetiam

Lídri hlavných cirkví v Británii sa dnes stretli pri budove parlamentu v Londýne, kde si uctili obete stredajšieho teroristického útoku v britskej metropole a vyzvali na mier v pohnutých časoch. Predstaviteľ šiitských moslimov Mohammed Al-Hilli, zástupca sunnitských moslimov a hlavný imám Londýnskej ústrednej mešity Khalifa Ezzat, hlava anglikánskej cirkvi a canterburský arcibiskup Justin Welby, hlavný židovský rabín Ephraim Mirvis a katolícky kardinál Vincent Nichols vyjadrili sústrasť pozostalým štyroch zabitých a rodinám desiatok zranených.

Al-Hilli v mene svojej komunity vyhlásil, že "ostro odsudzuje tento teroristický čin". Mirvis vyzdvihol dôležitosť jednoty medzi veriacimi. "Londýnčania práve teraz dokazujú, že sa vždy postavia s odhodlaním proti teroru, ktorým sa nedáme zastrašiť," doplnil hlavný britský rabín na margo situácie.

Vo štvrtok podvečer sa na Trafalgarskom námestí konala zádušná tryzna za obete teroristického útoku. Prítomný bol aj londýnsky starosta Sadiq Khan. "Teroristom odkazujeme: 'Nepodarí sa vám zastrašiť nás, pretože my zostaneme jednotní,'" uviedol Khan, prvý londýnsky starosta moslimského vierovyznania.

Princ Charles navštívil zranených

Britský princ Charles navštívil dnes súkromne ľudí, zranených v stredu pri londýnskom útoku, v nemocnici King's College Hospital. Následník britského trónu sa poďakoval personálu v londýnskej nemocnici za "ich úžasnú snahu" pri liečbe a starostlivosti o ranených. Podával ruku zdravotných sestrám a ony sa s ním pri jeho odchode fotografovali.

Charles povedal: "Nechápem, ako to všetko zvládate." Nemocnica lieči osem obetí zranených pri útoku. Útočník v aute typu SUV zrážal v stredu chodcov na londýnskom Westminsterskom moste a potom sa pokúšal vtrhnúť na pozemok britského parlamentu, kde na smrť dobodal policajta. Iní policajti útočníka zastrelili. Pri teroristickom čine prišli o život štyria nevinní ľudia a desiatky utrpeli zranenia.

Šiestich zatknutých z desiatich prepustili

Britská polícia dnes oznámila, že šesť z desiatich ľudí, zadržaných v súvislosti s útokom pri sídle britského parlamentu, prepustila bez obvinenia. Dve ženy a štyria muži boli všetci zatknutí v stredoanglickom meste Birmingham, kde útočník Khalid Masood nedávno býval. Zatkli ich pre podozrenie z prípravy teroristických činov.

Štyria ľudia zostávajú vo väzbe, keďže polícia sa snaží zistiť, ako sa Masood zradikalizoval a prečo začal v stredu 22. marca vraždiť v Londýne. Útočník využil pri útoku auto kategórie SUV a nože, ktorými zabil štyroch ľudí. Masooda neskôr zastrelila polícia. Polícia je presvedčená, že Masood konal sám, ale chce tiež vedieť, či mu niekto pomáhal pri príprave útoku.

Viac o téme: TerorizmusLondýnMorzeovkaKhalid Masood
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu