Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rakúsku policajti predišli teroristickému útoku: Za všetkým bol 18-ročný mladík

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Rakúska polícia zadržala dnes 18-ročného mladíka albánskeho pôvodu, ktorý plánoval teroristický útok vo Viedni. Oznámil to večer rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka, ktorý však z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania odmietol na tlačovej konferencii zverejniť ďalšie podrobnosti.

O zadržaní informoval ako prvý denník Kurier, podľa ktorého má zadržaný mladík rakúske občianstvo, pochádza však z Albánska. Zadržali ho krátko po 18.00 h príslušníci špeciálnej policajnej jednotky Cobra v štvrti Favoriten. K zásahu došlo po viacerých indíciách zahraničných tajných služieb o hroziacom teroristickom útoku vo Viedni v druhej polovici januára.

Predpokladaný atentátnik prekročil dnes hranice Rakúska, pričom bol sledovaný na každom kroku a následne zadržaný. Nálož mal zadržaný, ktorý sympatizoval s tzv. Daeš a zradikalizoval sa, zostrojiť sám v Nemecku, kde bol najmenej jedenkrát. V tejto súvislosti sa Sobotka vyslovil za posilnenie preventívnych opatrení. "Osemnásťročný človek sa nezradikalizuje zo dňa na deň," povedal

Úrady aj po zatknutí podozrivého vyzvali občanov na opatrnosť najmä na frekventovaných miestach. Políciu treba upozorniť napríklad v prípade, že zbadajú bezprizorné predmety. Bezpečnostné zložky vo zvýšenej miere hliadkujú v uliciach v civile i v uniformách.

Viac o téme: TerorizmusViedeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu