Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump priletel do Washingtonu: 50 predstaviteľov Obamovej vlády požiadal, aby zotrvali na postoch

Donald Trump a Melanie Trumpová Zobraziť galériu (4)
Donald Trump a Melanie Trumpová (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Novozvolený prezident USA Donald Trump požiadal približne 50 vysokopostavených predstaviteľov doterajšieho kabinetu Baracka Obamu, aby zostali na svojich postoch a zaistila sa tak kontinuita vo vláde po piatkovom nástupe nového šéfa Bieleho domu. Informoval o tom dnes Trumpov hovorca Sean Spicer.

K uvedeným činiteľom patria najvyššie postavení kariérni úradníci kľúčových rezortov vrátane ministerstva obrany a ministerstva zahraničných vecí. Námestník ministra obrany Robert Work a tretí muž americkej diplomacie, námestník ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti Thomas Shannon, budú dočasnými úradujúcimi šéfmi svojich rezortov, pokým príslušných ministerských nominantov nepotvrdí vo funkcii Senát, uviedol Spicer.

Donald Trump a Melanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vo vláde ostanú tiež Brett McGurk, Obamov osobitný vyslanec pre boj proti tzv. Daešu, a riaditeľ Národného protiteroristického centra Nicholas Rasmussen. Trump si vo vláde ponechá aj Adama Szubina, hlavného predstaviteľa ministerstva financií pre spravodajské informácie. Work bude viesť Pentagón možno len niekoľko hodín. Očakáva sa, že Trumpovho nominanta na ministra obrany, generála vo výslužbe Jamesa Mattisa, senátori potvrdia ešte v piatok po inauguračnej ceremónii.

Shannon by mal stáť na čele rezortu zahraničných vecí najmenej do budúceho týždňa. Hlasovanie Senátu o nominantovi Trumpa na nástupcu Johna Kerryho na poste šéfa americkej diplomacie, bývalom riaditeľovi spoločnosti Exxon Mobil Rexovi Tillersonovi, sa neočakáva skôr ako v pondelok alebo v utorok. Na diplomatickom fronte nie je zatiaľ jasné, či Trumpova vláda prijme pozvánku na Ruskom podporované mierové rozhovory o Sýrii, ktoré sa začnú v pondelok v kazašskej Astane.

Trump zdôrazňuje snahu o užšiu spoluprácu s Moskvou v boji proti terorizmu a bezpečnostných otázkach. Obamov osobitný vyslanec pre Sýriu Michael Ratney naznačil, že je ochotný sa na rozhovoroch zúčastniť, no Trumpov tím mu takýto pokyn nedal. Podobne ako pri predošlých nástupoch nových vlád USA budú americké veľvyslanectvá a konzuláty v zahraničí, ktoré vedú nekariérni nominanti prezidenta, riadiť do ich výmeny tamojší najvyššie postavení kariérni diplomati.

Donald Trump priletel do Washingtonu pred piatkovou inauguráciou

Donald Trump pricestoval dnes podvečer do Washingtonu, kde bude v piatok inaugurovaný za 45. prezidenta Spojených štátov amerických. "Cesta sa začala a ja budem tvrdo pracovať a bojovať za to, aby to bola pre Američanov skvelá cesta," napísal Trump na Twitteri pred svojím odletom do Washingtonu. 

Donald Trump a Melanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Príchodom Donalda Trumpa do Washingtonu sa začína niekoľkodňová séria oficiálnych podujatí súvisiacich s inauguráciou nového prezidenta. Trump tento maratón odštartuje dnes pracovnou večerou so svojím budúcim kabinetom a slávnostným kladením vencov na Arlingtonskom národnom cintoríne. 

Inauguračné akcie vyvrcholia v piatok napoludnie miestneho času prezidentskou prísahou, ktorú nový prezident Trump a viceprezident Mike Pence zložia pred washingtonským Kapitolom. Trump následne vystúpi so svojím prvým prejavom v úrade amerického prezidenta. Trumpov inauguračný prejav bude dokumentom pojednávajúcim viac o filozofickým pohľadoch Trumpa na krajinu, než o pracovnej agende, povedal hovorca Sean Spicer.

Je pripravený nastoliť svoju agendu od prvého dňa, vrátane podpisu nariadení v oblasti zdravotnej starostlivosti, terorizmu, a imigrácie. To všetko sa podľa Spicera začne diať už v prvých dňoch Trumpovho úradovania. "Sme pripravení slúžiť americkému ľudu a od prvého dňa znova urobiť Ameriku veľkou," vyhlásil pred novinármi nastupujúci viceprezident Pence.

Inauguráciu sprevádza jarné počasie

V hlavnom meste Spojených štátov sa dnes začali podujatia spojené s inauguráciou novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa. Účastníkov tešia jarné teploty, čo je dobré vzhľadom na to, že január, kedy sa tradične konajú inaugurácie, je vo Washingtone najchladnejším mesiacom roka. Dnes je však vo Washingtone príjemných 13 stupňov Celzia a slnko sa strieda s oblakmi - takmer ideálne počasie na inauguračné podujatia pod holým nebom. V piatok má byť chladnejšie, sedem až deväť stupňov, a keď bude Donald Trump skladať prísahu, môže aj spŕchnuť. Organizátori preto dnes zmiernili pôvodný zákaz používania dáždnikov. 

Prehánky sú však nič v porovnaní s januárom 2009, keď svoju prvú prezidentskú prísahu skladal Barack Obama. Teploty boli vtedy pod nulou a fúkal nepríjemný a silný vietor. Ak by sa inaugurácia konala pred rokom, zrejme by boli problémy aj s jej organizovaním. Washington totiž v januári 2016 zasiahla snehová fujavica. Sneh, mrazy a vietor potrápili aj Johna F. Kennedyho v januári 1961. Ráno v deň inaugurácie napadlo takmer 20 centimetrov snehu, čo spôsobilo problémy v doprave. Organizátori mali tiež čo robiť, aby stihli včas vyčistiť Pennsylvania Avenue, ulicu spájajúcu Kapitol s Bielym domom, na ktorej sa koná tradičný inauguračný sprievod.  

Počasie neprialo ani Franklinovi D. Rooseveltovi v roku 1937. Ten mal najupršanejšiu inauguráciu v histórii. Okrem toho, že výdatne pršalo, bola aj zima. Teploty boli len tesne nad nulou a tekutý dážď sa striedal s mrznúcim dažďom a so snehom. Najchladnejšie bolo počas druhej inaugurácie Ronalda Reagana v roku 1985. Teploty vtedy klesli na mínus 13 stupňov a k tomu ešte aj fúkalo. Pocitovo bolo mínus 20 až mínus 29 stupňov a inauguráciu museli presunúť do vnútra Kapitolu. Ronald Reagan drží ešte jedno prvenstvo - počas jeho prvej inaugurácie v roku 1981 bolo zatiaľ najteplejšie. Vo Washingtone bolo vtedy na poludnie okolo 13 stupňov Celzia. 

Viac o téme: Donald TrumpBarack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu