Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brutálne jatky na univerzite v Ohiu: FOTO vraha, ktorý poslal nemoslimom hrozivý odkaz

Abdul Razak Ali Artan Zobraziť galériu (8)
Abdul Razak Ali Artan (Zdroj: SITA/AP)

OHIO - Muž somálskeho pôvodu vrazil dnes autom do skupiny chodcov v areáli univerzity v Columbuse v americkom štáte Ohio a po vystúpení z vozidla začal bodať ľudí mäsiarskym nožom. Zranil deväť osôb, jedna z nich sa nachádza v kritickom stave.

Útočníka v areáli Ohio State University zastrelil policajt. Úrady teraz vyšetrujú, či išlo o teroristický útok, informovala tlačová agentúra AP. Polícia identifikovala usmrteného muža ako Abdula Razaka Aliho Artana, ktorý bol študentom univerzity v Columbuse. Podľa nemenovaného predstaviteľa pochádzal zo Somálska, mal však trvalý pobyt v USA.

Brutálne jatky na univerzite
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Do vyšetrovania sa zapojil aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a ďalšie agentúry. Podrobnosti prípadu boli zverejnené po zmätočných a protirečivých správach, ktoré sa začali tým, že Ohio State University vydala prostredníctvom siete Twitter niekoľko varovaní o prítomnosti "aktívneho strelca" v areáli. Univerzita vyzývala študentov, aby "ušli, skryli sa alebo v núdzi zakročili". Neskôr sa ukázalo, že išlo o streľbu z policajnej zbrane.

Brutálne jatky na univerzite
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Do areálu univerzity, ktorú navštevuje okolo 60.000 študentov, vyslali početné policajné vozidlá a sanitky. Polícia uzavrela prístupové cesty a mladí ľudia sa zabarikádovali v učebniach, kde k dverám navŕšili stoličky a stoly.Šéf polície v štáte Ohio Craig Stone na tlačovej konferencii uviedol, že útočník sa dostal autom k budove s učebňami, vystúpil a začal nožom napádať ľudí. Policajt, ktorý sa náhodou nachádzal neďaleko kvôli úniku plynu, za necelú minútu prišiel na miesto činu a strelil do útočníka.

Študent Angshuman Kapil, ktorý stál pred budovou, keď auto narazilo do ľudí, vyhlásil: "Auto zasiahlo každého, kto bol pred budovou. Potom každý kričal: "Bežte! Bežte! Bežte!"Ohio State University patrí k najväčším univerzitám v Spojených štátoch, pričom ju navštevuje okolo 60.000 študentov. Tí sa dnes vrátili do školy po sviatku vďakyvzdania a pripravujú sa na semestrálne skúšky, ktoré ich čakajú v decembri.

Brutálne jatky na univerzite
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

Americká federálna polícia a justícia v posledných mesiacoch vyjadrili obavy z extrémistickej propagandy na internete, ktorá vyzývala na útoky nožom a autami, lebo sú jednoduchšie než bombové atentáty. Militantná organizácia Islamský štát (IS) vyzývala svojich sympatizantov, aby podnikali útoky vo svojich domovských krajinách akoukoľvek dostupnou zbraňou.

Útočník zverejnil strašidelný status na Facebooku 

Podľa televíznych staníc ABC a CNBC, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, zverejnil 18-ročný Abdul Razak Ali Artan krátko pred svojím činom na Facebooku politicky zameraný odkaz namierený proti USA, v ktorom ich vyzval, aby sa prestali miešať do diania v moslimských krajinách. 

Brutálne jatky na univerzite
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Amerika! Prestaň konečne s tvojím zasahovaním v iných krajinách, najmä v krajinách ummy," napísal v odkaze. Arabské slovo "umma" doslova znamená "komunita" či "národ". Týmto výrazom sa bežne označujú arabské štáty. V kontexte islamu však termín umma býva používaný na označenie komunity veriacich, teda všetkých moslimov vo svete, vrátane tých, ktorí žijú v diaspórach. 

Brutálne jatky na univerzite
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

V odkaze ďalej stálo: "Nie sme slabí, pamätajte na to... Nenecháme vás na pokoji, kým vy necháte na pokoji moslimské krajiny".Facebookový profil s týmto odkazom je medzičasom neprístupný, uviedla televízia ABC.Polícia už krátko po útoku oznámila, že ako jednu z možností preveruje aj teroristické pozadie mladíkovho činu.

Podľa vyšetrovateľov bol útočník jedným zo 66.000 študentov Ohio State University. Má pochádzať zo Somálska, čo však úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili. 

Brutálne jatky na univerzite
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

      
V lete tohto roku univerzitné noviny The Lantern  publikovali portrét študenta menom Abdul Razak Ali Artan, ktorý sa sťažoval, že v škole nie je modlitebňa pre moslimov. Či ide o neskoršieho páchatelia zatiaľ nie je potvrdené.

Viac o téme: útok Ohio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu