Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brutálny útok na univerzite v Ohiu: Útočník bol vraj vojakom Daeš!

Útočník Abdul Razak Ali Artan
Útočník Abdul Razak Ali Artan (Zdroj: SITA/AP)

OHIO - Extrémistická skupina Islamský štát (IS) dnes vyhlásila študenta, ktorý v predchádzajúci deň pri útoku autom a nožom na Štátnej univerzite v Ohiu zranil 11 ľudí, za svojho člena.

Študent bol "vojakom Islamského štátu" a zareagoval na výzvy útočiť na občanov medzinárodnej koalície bojujúcej proti džihádistickej skupine, uviedla tlačová agentúra Amák v správe zverejnenej v mobilnej komunikačnej aplikácii Telegram. Amák patrí Islamskému štátu, pripomenula agentúra DPA.

Takéto vyhlásenie vydané prostredníctvom Amáku, kde sa cituje nemenovaný "bezpečnostný zdroj", je typické pre Islamský štát. Podobne sa totiž prihlásil aj k predchádzajúcim útokom mimo území, ktoré ovláda na Blízkom východe.

Útok na univerzite v Columbuse v Ohiu spáchal v pondelok jej 18-ročný študent Abdul Razak Ali Artan, podľa médií somálskeho pôvodu. Mladík vrazil autom do chodcov v areáli školy, potom vystúpil a začal útočiť mäsiarskym nožom na ľudí. Nakoniec jeho vyčíňanie zastavil policajt, ktorý ho zastrelil.

Miestne médiá uviedli, že študent zverejnil krátko pred útokom na Facebooku politicky zameranú tirádu slov namierenú proti USA, v ktorej ich vyzval, aby sa prestali miešať do diania v moslimských krajinách.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest vyhlásil, že útočník "bol zrejme motivovaný extrémizmom a zrejme aj túžbou podniknúť teroristický čin". Earnest však zdôraznil, že útok vyšetrujú americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a miestni predstavitelia, a varoval pred "šírením falošných, nepotvrdených obvinení" na adresu všetkých moslimov po takýchto útokoch.

Viac o téme: DaešAbdul Razak Ali Artan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu