Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Mogadišom otriasla explózia: Atentátnik sa odpálil neďaleko prezidentského paláca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock, )

MOGADIŠO – Na 21 sa zvýšil počet obetí dnešného samovražedného útoku v somálskom hlavnom meste Mogadišo, kde atentátnik odpálil nákladné auto plné výbušnín pred jedným z hotelov neďaleko prezidentského paláca. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na policajné a zdravotnícke zdroje.

Bezprostredne po útoku, ku ktorému sa prihlásila islamistická skupina aš-Šabáb, úrady informovali, že o život prišlo šesť civilistov a štyria príslušníci bezpečnostných síl. Výbuch však spôsobil zrútenie niekoľkých budov vrátane časti hotela SYL a v troskách neskôr objavili ďalšie telá. Navyše niektorí zo zranených podľahli svojim zraneniam v nemocnici, kam previezli vyše 30 ľudí.

"Bezpečnostné sily v oblasti sa snažili zastaviť vozidlo a strieľali naň. Vodičovi sa však podarilo prejsť cez niekoľko kontrolných stanovíšť predtým, než sa odpálil pred hotelom SYL," informoval predstaviteľ bezpečnosti Mohamed Hassan.

V čase útoku boli v hoteli vládni činitelia a zástupcovia občianskej spoločnosti a diskutovali o bezpečnostnej politike, povedal nemenovaný predstaviteľ tajnej služby. Námestník ministra obrany pre štátny rozhlas povedal, že on, dvaja ministri, zákonodarcovia a ďalší úradníci utrpeli pri výbuchu ľahké zranenia.

Hotel SYL pravidelne navštevujú diplomati, vládni predstavitelia, cudzinci a dokonca aj prezidenti počas návštevy krajiny. Hotel sa stal terčom útoku islamistov aj vo februári tohto roka a vlani. Pri týchto útokoch zahynulo takmer 40 ľudí.

Viac o téme: Samovražedný útočníkSomálsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu