Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dráma v Belgicku: Terorista Abdeslam sa zabarikádoval v byte, polícia ho zatkla!

Zobraziť galériu (6)

BRUSEL - Belgická polícia dnes večer potvrdila, že jedným zo zranených mužov počas prestrelky na ulici Quatre Vents v bruselskej štvrti Molenbeek je medzinárodne hľadaný terorista Salah Abdeslam. Pri prestrelke s políciou bol postrelený do nohy po tom, ako neuposlúchol výzvu policajtov na zdvihnutie rúk. Abdeslama následne zatkli.

Byt, v ktorom sa skrýval jeden zo strojcov bombových útokov v Paríži z 13. novembra 2015, polícia sledovala dva dni. Dnes popoludní policajti vykonali v tejto prevažne imigrantskej štvrti štyri domové prehliadky, uviedla belgická televízia RTBF.

Dráma v Belgicku: Terorista
Zobraziť galériu (6)

Dráma v Belgicku: Terorista
Zobraziť galériu (6)

Prvé správy médií o prestrelkách medzi policajnými silami a osobami skrývajúcimi sa v sledovaných bytoch v Molenbeeku uvádzali aj jedného postreleného policajta a tiež jednu obeť prestrelky, čo však zatiaľ úrady nepotvrdili.

Dráma v Belgicku: Terorista
Zobraziť galériu (6)

Polícia sa k sledovaniu bytu v Molenbeeku, kde sa zabarikádoval Abdeslam, dostala po vykonaní utorkovej razie v bruselskej štvrti Forest, keď v byte na ulici Dries polícia objavila odtlačky prstov hľadaného Salaha Abdeslam. To policajtov utvrdilo v presvedčení, že sa môže skrývať v rodnom meste a posilnila dohľad nad už známymi adresami, na ktorých sa Abdeslam vyskytoval v minulosti. Byt na ulici Quatre Vents, kde dnes došlo k prestrelkám a jeho zatknutiu, bol po novembrových útokoch v Paríži predmetom viacerých policajných razií. 

Dráma v Belgicku: Terorista
Zobraziť galériu (6)

Okrem toho belgické úrady potvrdili, že Mohamed Belkaid, ktorý bol v utorok zabitý počas prestrelky vo štvrti Forest, bol jeden z podozrivých zapojených do parížskych novembrových útokov.

Starostka Molenbeeku Francoise Schepmansová uviedla, že bola včas informovaná o policajnej akcii a dodala, že deti z neďalekej školy mali počas policajných zásahov za použitia slzného plyn a strelných zbraní obmedzený pohyb. Dodala, že nemá informácie o tom, kedy sa súčasné policajné akcie v jej štvrti skončia.

Dráma v Belgicku: Terorista
Zobraziť galériu (6)

K poslednej prestrelke došlo o 16,55 hodine miestneho času. Odvtedy je v uliciach štvrte pokoj, vo štvrti však patrolujú policajné hliadky a na kontrolovaných miestach boli zriadené zátarasy.

Pri razii v bruselskom byte sa našli odtlačky prstov Salaha Abdeslama

Odtlačky prstov účastníka novembrových parížskych útokov Salaha Abdeslama, ktorý je stále na úteku, sa našli v bruselskom byte vo štvrti Forest, kde polícia v utorok 15. marca podnikla protiteroristickú raziu. Informoval o tom dnes hovorca belgickej federálnej prokuratúry Eric Van der Sypt, ktorého citovala tlačová agentúra AP. 

Byt v bruselskej štvrti Forest, kde sa v utorok - v snahe nájsť komplicov páchateľov atentátov v Paríži  -  uskutočnila spoločná razia francúzskej a belgickej polície, si prenajal Mohamed Bakkali. Ide o muža, ktorý si prenajal aj byt v bruselskej štvrti Schaerbeek, kde sa vyrábali opasky naplnené výbušninami pre páchateľov samovražedných atentátov v Paríži z 13. novembra 2015. Informoval o tom francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Dvom mužom sa v utorok počas protiteroristickej operácie vo štvrti Forest podarilo ujsť. Belgická tlač na druhý deň zverejnila identikit jedného z mužov. Podľa polície je hľadanou osobou muž severoafrického vzhľadu, vo veku 25-28 rokov, s výškou 185 centimetrov a štíhlej postavy. V čase úteku mal na hlave bielu šiltovku. Denník Derniere Heure s odvolaním sa na políciu napísal, že muž je "ozbrojený a nebezpečný".

Nie je jasné, či druhým mužom na úteku je práve Salah Abdeslam a ani to, koľko času strávil v uvedenom byte. 

Počas utorkovej operácie v byte na ulici Dries vo štvrti Forest na juhozápade Bruselu zasahujúci policajti zastrelili jedného muža. Belgická federálna prokuratúra dnes spresnila, že ide o Alžírčana Mohameda Belkaida.

Viac o téme: BelgickoSalah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu