Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Francúzska polícia zadržala šesť osôb kvôli terorizmu: Chystali útoky na nočné kluby!

Francúzsko stále žije v strachu
Francúzsko stále žije v strachu (Zdroj: SITA)

LYON - Francúzska polícia zadržala dnes ráno pri Lyone na stredovýchode krajiny šesť osôb, ktoré sa chystali odísť do Sýrie. Dvaja zo zadržaných podľa televíznej stanice BFMTV chystali teroristické útoky na nočné kluby.

BFMTV na svojom webe uviedla, že tieto osoby, päť mužov a jedna žena, si zakúpili lístky na autobus, ktorým sa mali v úmysle dostať do Sýrie cez Bulharsko a Istanbul. Odísť z Lyonu chceli budúci týždeň.

Špeciálne policajné sily sa rozhodli skupinu zadržať vzhľadom k znepokojujúcim zámerom niektorých jej členov. Dvaja zo zadržaných sa vraj snažili získať zbrane s cieľom prepadnúť swingers kluby. Útoky plánovali vykonať, ak by sa im nepodarilo odísť do Sýrie.

Agentúra AFP s odvolaním sa na justičné zdroje spresnila, že zadržaných mužov vo veku 22 až 37 rokov a dvadsaťročnú ženu úrady sledovali od začiatku decembra minulého roka v rámci protiteroristického vyšetrovania.

Pri domových prehliadkach u nich zatiaľ neboli žiadne zbrane nájdené. Vyšetrovatelia teraz preverujú zaistené počítačové zariadenia a mobilné telefóny. Podozriví môžu byť držaní vo väzbe predbežného zadržania 96 hodín, v tejto lehote musia policajti vzniesť obvinenie.

Niektorí zo zadržaných sú podľa AFP známi spravodajským službám kvôli príslušnosti k radikálnemu islamistickému hnutiu. Zatiaľ však neboli kvôli tomu súdne stíhaní.

Parížsky prokurátor François Molins 18. januára oznámil, že v súčasnej dobe je s džihádistickými skupinami v Sýrii a Iraku spojených viac ako 1800 Francúzov. Niektorí sú už v týchto krajinách, časť sa tam chystá odísť a ďalšie už sú na ceste buď tam, alebo späť.

Viac o téme: FrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu