Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tragédii v Kalifornii sa dalo zabrániť: Útočníci sa džihádom a mučeníctvom zaoberali už v roku 2013

Tashfeen Maliková a Syed Farook
Tashfeen Maliková a Syed Farook (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dnes uviedol, že dvojica útočníkov, ktorá v kalifornskom San Bernardine zastrelila 14 ľudí, bola zradikalizovaná už minimálne pred dvoma rokmi, a mučeníckou smrťou a džihádom sa zaoberala už v roku 2013. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Riaditeľ FBI James Comey povedal dnes senátnemu výboru, že Syed Rizwan Farook (28) a jeho manželka Tashfeen Maliková (29) boli zradikalizovaní ešte skôr, než sa zoznámili prostredníctvom internetu. Dvojica sa zosobášila minulý rok. Comey tiež vyhlásil, že manželia boli inšpirovaní zahraničnými teroristickými organizáciami. Dodal však, že doposiaľ neexistuje dôkaz o tom, že by ich svadba bola sprostredkovaná nejakou militantnou skupinou.

Nemenovaný zdroj agentúry Reuters z prostredia americkej vlády oboznámený s vyšetrovaním prípadu zároveň uviedol, že Farook mohol útok na cieľ v USA plánovať už v roku 2011. Americkí vyšetrovatelia momentálne preverujú aj vzťah medzi Farookom a jeho priateľom z detstva Enriqom Marquezom, ktorý legálne zakúpil útočné pušky typu AR-15 použité pri streľbe v San Bernardine. 

Denník New York Times uviedol, že Marquez pred pár rokmi konvertoval na islam a s Farookom bol aj vzdialene príbuzensky spätý - vlani sa oženil s Mariyou Chernykhovou, ktorej sestra je manželkou Raheela Farooka, brata útočníka. Agentúra Reuters dodala, že Marqueza už v utorok vypočúvala FBI a jeho dom ešte cez víkend vyšetrovatelia prehľadali.

Farook a Maliková spustili streľbu z útočných pušiek minulý týždeň v stredu počas predvianočného večierka pre Farookových kolegov v zariadení sociálnych služieb. Oboch útočníkov zabili o niekoľko hodín neskôr pri prestrelke policajti.

Viac o téme: KaliforniaFBISan Bernardine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu