Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najdrahšia katastrofa v dejinách Kanady: VIDEO Škody sú obrovské, hasenie požiaru môže trvať mesiace

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

ALBERTA - Požiar v západokanadskej provincii Alberta sa hasičom stále nedarí dostať pod kontrolu. Naplnili sa najhoršie obavy a v sobotu sa počas jediného dňa plocha územia zachváteného ohňom zdvojnásobila na 2000 kilometrov štvorcových. Uviedla to dnes televízna stanica ABC s odvolaním sa na aktualizovanú informáciu albertského úradu pre mimoriadne situácie. Podľa BBC by oheň mohol zasiahnuť aj susednú provinciu Saskatchewan, kam už z Alberty dospel hustý dym.

Podľa serveru ICI Radio-Canada ale hrozí rozšírenie plameňov až na 3000 kilometrov štvorcových. Živel zúri už týždeň a podľa AP zrejme pôjde o najdrahšiu prírodnú katastrofu v dejinách Kanady. Z najviac ohrozeného mesta Fort McMurray bolo podľa úradov už evakuovaných asi 88.000 ľudí.

Jedinou pozitívnou informáciou je, že v sobotu neskoro večer miestneho času sa otočil vietor a plamene zamierili na severovýchod a začali sa vzďaľovať od Fort McMurray a ropných polí. Oheň rýchlo postupuje kvôli horúcemu počasiu, suchu a silnému vetru.

Najdrahšia katastrofa v dejinách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na dnes je hlásené o niečo chladnejšie počasie, čo by mohlo hasičom v boji s ohňom mierne pomôcť. Bez silného a vytrvalého dažďa ale potrvá hasenie požiaru ešte mesiace, uviedli predstavitelia protipožiarnej ochrany. S ohňom vo Fort McMurray a okolí bojuje 500 hasičov, ktorích zo vzduchu podporuje 15 helikoptér a 14 lietadiel s vodou.

Protipožiarna služba podľa ABC používa v boji s ohnivým živlom aj drony. Bezpilotné lietadlá sú vybavené infračervenými, ultrafialovými a tradičnými kamerami na zistenie hlavných ohnísk požiaru a k vypátraniu ich zdrojov v závislosti na čase, vetre a ďalších faktoroch.

Ministerka pre miestnu správu provincie Alberta Danielle Lariveeová varovala obyvateľov mesta, aby sa nepokúšali vrátiť. Rozsah a očakávanú dĺžku katastrofy naznačuje podľa agentúry Reuters aj fakt, že ako najlepšie miesta pre pobyt evakuovaných, kde sa im dlhodobo dostane pomoci, úrady označili niekoľko sto kilometrov vzdialené mesta Calgary a Edmonton.

Najdrahšia katastrofa v dejinách
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Fort McMurray leží v centre oblasti ťažby ropných pieskov a kvôli ohnivému peklu sa zastavila až štvrtina miestnej produkcie ropy. Úrady tiež dúfajú, že sa im čo najskôr podarí dokončiť evakuáciu zvyšných ľudí z táborov pre pracovníkov ťažobných spoločností na severe mesta. Z týchto zariadení, kam sa pôvodne uchýlili aj niektorí obyvatelia mesta, bolo už v uplynulých dvoch dňoch letecky dopravených do bezpečia 12.000 ľudí a ďalších 7000 odišlo po zemi. Evakuácia pokračuje aj dnes.

Jedna z najväčších ropných spoločností Syncrude v sobotu oznámila, že uzatvára svoju prevádzku severne od mesta a evakuuje kvôli dymu svojich zamestnancov. Albertská premiérka Rachel Notleyová neskôr vyhlásila, že oheň sa môže rozšíriť až k hranici náleziská inej spoločnosti Suncor. Podľa úradov však priamo na náleziskách veľké škody nehrozia, pretože ich okolie je zbavené porastu a tieto miesta majú veľmi dobré protipožiarne vybavenie.

Niektoré štvrte mesta Fort McMurray, z ktorého stále odchádzajú obyvatelia, sa podľa Reuters po požiari premenili na ruiny. Analytici zatiaľ odhadli, že škody na majetku sú najmenej sedem miliárd kanadských dolárov. Premiérka Notleyová uviedla, že náprava rozsiahlych škôd potrvá mnoho mesiacov.

Oheň podľa úradov už zničil viac ako 1600 domov. Niektoré rodiny mohli sledovať skazu svojich domovov v priamom prenose z bezpečnostných kamier. Spravodajský server starter911.com zverejnil záznam z jedného domu, ktorý zachytáva situáciu 20 minút po tom, čo z neho utiekli jeho obyvatelia.

Viac o téme: PožiarKanadaAlbertaFort McMurray
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu