Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Jemen zasiahla humanitárna katastrofa: Krajina je totálne zničená!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Obyvatelia Jemenu sú vystavení "humanitárnej katastrofe", ktorú zhoršujú čoraz väčšie obmedzenia pri dodávkach pomoci. Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien, ktorého cituje agentúra AP, to vyhlásil v utorok na pôde Bezpečnostnej rady v New Yorku.

V rámci svojho brífingu tzv. humanitárny šéf OSN vyzval členov Bezpečnostnej rady, aby požadovali od strán jemenského konfliktu bezpodmienečné umožnenie prísunu humanitárnej pomoci do všetkých častí tejto krajiny. Podľa AP vykreslil "pochmúrny obraz" vojnou zničeného Jemenu, kde OSN zaznamenala od marca 2015 viac ako 6000 mŕtvych a 29.000 zranených.

Najmenej 7,6 milióna Jemenčanov ohrozuje v súčasnosti "vážna potravinová neistota" a 3,4 milióna tamojších detí nechodí do školy. V dôsledku vojny sa stalo nepoužiteľnými takmer 600 zdravotníckych zariadení a vyše 1170 škôl.

O'Brienov brífing na základe požiadavky Ruska bol prvým na pôde Bezpečnostnej rady OSN, ktorý bol venovaný humanitárnej kríze vyvolanej občianskou vojnou v Jemene. Tamojšia medzinárodne uznávaná vláda podporovaná koalíciou na čele so Saudskou Arábiou vzdoruje šiitským povstalcom známym ako húsíovia a ich spojencom podporujúcim bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Chaos v Jemene využili taktiež sunnitskí militanti z al-Kájdy, juhojemenskí separatisti a iné ozbrojené skupiny.

O'Brien vyjadril v utorok "extrémne znepokojenie" nad čoraz väčšími obmedzeniami pri dodávkach humanitárnej pomoci do Jemenu, pričom zodpovednosť pripísal všetkým stranám tamojšieho konfliktu.

Viac o téme: OSNJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu