Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ničivý cyklón pripravil o život desiatky ľudí: Hlavné mesto takmer zrovnal so zemou

Ničivý cyklón Pam Zobraziť galériu (14)
Ničivý cyklón Pam (Zdroj: SITA)

WELLINGTON - Ničivý cyklón Pam, ktorý cez víkend zasiahol tichomorský štát Vanuatu, si vyžiadal najmenej 24 mŕtvych a 3 300 obyvateľov donútil opustiť svoje domovy. V pondelňajšej správe to uvádza Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA), podľa ktorého medzi súostrovím a okolím stále nie je obnovená rádiová ani telefonická komunikácia. Austrálske médiá ešte v nedeľu hovorili o niekoľkých desiatkach mŕtvych.

Podľa OCHA sa uvedený počet vysídlencov nachádza v 37 evakuačných centrách na hlavnom ostrove Efate a severovýchodných provinciách Torba a Penama, kde majú zabezpečené základné potreby vrátane vody a potravín. Rozsah škôd napáchaných víchricou a vlnobitím medzitým zisťujú pomocou vojenských lietadiel z Novej Kaledónie, Austrálie a Nového Zélandu.

Ničivý cyklón Pam
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Vanuatský prezident Baldwin Lonsdale, ktorý bol cez víkend v zahraničí, sa pre agentúru AP vyjadril, že cyklón iba v hlavnom meste Port Vila zničil alebo poškodil 90 percent budov a ani on sám sa zatiaľ nedokázal skontaktovať s príbuznými, aby sa presvedčil, či sú v poriadku. Búrka Pam už predtým narobila škody na Kiribati a Šalamúnových ostrovoch a v najbližších dňoch by mala zasiahnuť Nový Zéland. Na 65 ostrovoch Vanuatu žije približne 267-tisíc obyvateľov.

Ničivý cyklón Pam
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu