Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vulkanická hrôza v Japonsku: Polícia informuje o 30 obetiach, desiatky zranených

Výbuch vulkánu Ontake si vyžiadal desiatky nezvestných a zranených. Zobraziť galériu (10)
Výbuch vulkánu Ontake si vyžiadal desiatky nezvestných a zranených. (Zdroj: SITA)

TOKIO – Najmenej 40 zranených si vyžiadala sobotňajšia erupcia vulkánu Ontake na hlavnom japonskom ostrove Honšú. Nezvestných zostalo 32 ľudí, po ktorých v horskom masíve pátra vyše 500 japonských vojakov a policajtov, oznámila dnes agentúra Reuters. Podľa japonskej polície zomrelo už 30 ľudí, úrady ale zatiaľ obete nepotvrdili.

Tri osoby dopravil dnes ráno do bezpečia armádny vrtuľník. Na svahoch hory - populárneho cieľa horolezcov a turistov - uviazlo pôvodne okolo 250 ľudí, vrátane detí, väčšina z nich však dokázala zísť z masívu bez pomoci záchranárov. Najmenej 12 osôb utrpelo zlomeniny a ďalšie vážne zranenia.
Vulkanický komplex Ontake s najvyšším vrcholom 3067 metrov sa nachádza približne 200 kilometrov západne od Tokia. V jeho blízkosti sa nenachádzajú žiadne atómové elektrárne. 

Letecké spoločnosti museli zmeniť trasy, aby sa stroje vyhli oblakom popola a dymu, čo spôsobilo meškania letov na tokijskom letisku.  Vulkanický komplex Ontake s najvyšším vrcholom 3067 metrov sa nachádza približne 200 kilometrov západne od Tokia. V jeho blízkosti sa nenachádzajú žiadne atómové elektrárne. 

Japonskí záchranári našli pri vrchole vulkánu desiatky ľudí v kritickom stave

Vyše 30 ľudí v kritickom stave našli dnes japonskí záchranári pri vrchole vulkánu Ontake po jeho sobotňajšej erupcii. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá. Podľa nich boli dotyční "v stave kardiorespiračnej zástavy". Japonské úrady zatiaľ nepotvrdili smrť nikoho z nájdených, uviedla agentúra Reuters. Podľa predchádzajúcich správ si erupcia vulkánu, ktorý leží na hlavnom japonskom ostrove Honšú, vyžiadala najmenej 40 zranených a desiatky nezvestných. Do pátrania sa zapojilo približne 500 vojakov a policajtov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu