Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Záplavy v Austrálii majú už štvrtú obeť: Na chlapčeka (†3) sa zrútil strom!

Hladina miestnej rieky Burnett stále stúpa a podľa meteorológov by sa jej výška mala dnes dostať na 9,6 metra. Zobraziť galériu (3)
Hladina miestnej rieky Burnett stále stúpa a podľa meteorológov by sa jej výška mala dnes dostať na 9,6 metra. (Zdroj: SITA)

BRISBANE - Štyria ľudia zomreli a viac ako 2000 domov je pod vodou kvôli záplavám v Austrálii. Živel zasiahol štáty Queensland a Nový Južný Wales, v ktorých úrady evakuovali okolo 10.000 osôb. Hladina vody by mala v najhoršie postihnutých oblastiach dosiahnuť svoj ​​vrchol počas dneška.

Podľa agentúry AP sa štvrtou obeťou záplav stal chlapec (3), na ktorého spadol strom v hlavnom meste Queenslandu Brisbane. Už predtým úrady oznámili utopenie troch mužov na rôznych miestach štátu. Najhoršie zasiahnutým mestom Queenslandu je vedľa Brisbane Bundaberg, kde záchranári dostali z ohrozených budov do bezpečia už cez 1000 ľudí. Letecky transportovali tiež pacientov z miestnej nemocnice do Brisbane. Do akcie tu boli nasadené štyri vojenské vrtuľníky a stovka vojakov.

Záplavy v Austrálii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Hladina miestnej rieky Burnett stále stúpa a podľa meteorológov by sa jej výška mala dnes dostať na 9,6 metra. To je o viac ako 1,5 metra vyššia ako pri tragických záplavách v decembri 2010. "Hladiny pri týchto povodniach budú jednými z najvyšších, ktoré boli kedy zaznamenané v celom regióne Bundaberg a Burnett," povedal podľa stanice BBC queenslandský minister polície Jack Dempsey.

Povodne z prelomu rokov 2010 a 2011 zanechali v Queenslande 35 mŕtvych a zničili alebo poškodili na 30.000 domov. V meste Grafton v Novom Južnom Walese, vzdialenom 600 kilometrov severne od Sydney, muselo do dnešného dňa opustiť kvôli stúpajúcej vode svoje domovy 2500 ľudí.

Záplavy v Austrálii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dažde sú dôsledkom tropického cyklónu Oswald, ktorý sa z Queenslandu presunul nad Nový Južný Wales.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu