Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kiks ministra Lajčáka v televízii: Takto sa sekol pri správe o smrti Slovákov!

Minister Lajčák si pomýlil Islamabad s Istanbulom.
Minister Lajčák si pomýlil Islamabad s Istanbulom. (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - Aj majster tesár sa utne! Presne to by sa dalo povedať o slovách ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktoré odzneli vo včerajších Televíznych novinách TV Markíza. Niektorých pozorných divákov totiž zarazilo, že aj takýto skúsený muž si môže pomýliť najväčšie mesto Turecka s hlavným mestom Pakistanu. A to pri príspevku o tragédii slovenských horolezcov pod horou Nanga Parbat.

Vaše tipy

Sobotňajší teroristický útok v Pakistane pripravil o život 10 zahraničných horolezcov, ktorí boli členmi ukrajinskej expedície. Bohužiaľ, medzi nich patrili aj Slováci Anton Dobeš (†50) a Peter Šperka (†57), ktorých smrť dnes oficiálne potvrdil aj premiér Robert Fico.

Včera však ešte nebolo nič jasné a identifikácia obetí viazla. TV Markíza preto požiadala o vyjadrenie aj nášho ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý v telefonickom rozhovore povedal: "Identifikácia prebieha pomerne komplikovane tým, že naozaj bolo treba previezť telá do Istanbulu a rovnako tak paralelne úrady organizovali presun účastníkov horolezeckej výpravy, ktorí neboli v čase útoku v tábore."

Mestá Istanbul a Islamabad sa síce skladbou písmen na seba trochu ponášajú, ale delí ich od seba približne päťtisíc kilometrov, čo je už dosť veľká vzdialenosť. A to si hneď všimli viacerí diváci, ktorým prekážalo, že sa takéto faux pas stalo na televíznych obrazovkách v hlavnom vysielacom čase a pri takej citlivej téme, ako je táto.

O vyjadrenie sme preto požiadali aj ministerstvo zahraničných vecí, ktoré nám zaslalo svoju reakciu. "Dovoľujem si v tejto súvislosti apelovať na Vaše porozumenie: minister bol včera na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu, kde sa riešili citlivé otázky súvisiace s rozširovaním EÚ a vzťahom Únie s Tureckom. Telefonát TV Markíza vyvolal ministra Lajčáka zo zasadnutia, a keďže sa v pléne práve riešila otázka otvárania kapitoly 22 o Turecku, minister omylom do telefónu povedal "Istanbul" namiesto "Islamabad". Išlo o ľudské pomýlenie sa, netreba za tým hľadať nič iné," informoval Topky riaditeľ Tlačového odboru ministerstva Peter Susko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu