Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šéfa pakistanských teroristov, ktorí zabili slovenských horolezcov Dobeša a Šperku, zastrelili!

Na Nanga Parbate zahynuli dvaja slovenskí horolezci.
Na Nanga Parbate zahynuli dvaja slovenskí horolezci. (Zdroj: james.sk, himalaya-club.sk)

ISLAMABAD - Pakistanská polícia dnes zabila šéfa radikálnej skupiny Laškare džhangvi Málika Išaka, jeho dvoch synov a 11 ďalších ozbrojencov, keď sa pri prevoze do inej väznice pokúsili o útek. Na vrub Laškare džhangvi padá okrem iného zabitie skupiny zahraničných horolezcov v júni 2013, medzi ktorými boli aj dvaja Slováci - Anton Dobeš (†50) a Peter Šperka (†57). S odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje o tom informovala agentúra Reuters.

Málik Išak bol na americkom zozname svetových teroristov. Skupina, ktorú založil, si na konto pripísala smrť niekoľkých stoviek civilistov, ktorí väčšinou patrili k menšinovým šiitom. Išaka niekoľkokrát postavili pred súd za vraždu, ale zakaždým ho zbavili viny, pretože svedkovia odmietali vypovedať. Polícia ho znovu zadržala v sobotu aj s jeho synmi na základe zákona o zachovaní verejného poriadku.

Vražedný útok na horolezcov sa odohral na úpätí deviatej najvyššej hory sveta Nanga Parbat. Tábor horolezcov prepadla skupina až 20 islamistických ozbrojencov prezlečených za policajtov. Okrem desiatich zahraničných turistov, medzi ktorými boli dvaja slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš, zastrelili aj ich pakistanského sprievodcu. Ďalší mŕtvi pochádzali z Číny, Litvy, Nepálu, Ukrajiny a USA.

Podľa vyhlásenia polície bol Išak aj so svojimi synmi prevážaný do inej väznice, keď konvoj napadla skupina ozbrojencov a oslobodila ich. Pri následnej prestrelke polícia Išaka i jeho synov zastrelila, a s nimi aj 11 ozbrojencov zo skupiny, ktorá sa ich pokúsila oslobodiť. Pri prestrelke bolo zranených šesť policajtov.

Už tento rok vo februári utiekli z väznice dvaja radikáli z Laškare džhangvi, keď sa im podarilo vyhĺbiť tunel z ciel k stene väzenského areálu v Gilgite na severe Pakistanu. Dvoch ďalších väzňov na úteku zastrelili.

Viac o téme: TeroristiHorolezciSmťMálik Išak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu