Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenská hymna v americkom sitcome: Dobrá reklama alebo nemiestny vtip?

Dievča spieva slovenskú hymnu
Dievča spieva slovenskú hymnu (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Zrejme nikto by nečakal, že v americkom programe pre deti zaznie slovenská hymna. Zvlášť, keď zoberieme do úvahy fakt, že mnoho Američanov ani netuší, kde sa vôbec Slovensko nachádza. Prevedenie jedného zo štátnych symbolov je však vcelku podarené.

Mnohých pobúrilo, iní sa nad ním len pousmiali. Reč je o videu, ktoré sa objavilo na serveri Youtube a pochádza zo sitcomu A.N.T. Farm, ktorý vysielajú na kanáli Disney. Začína sa vetou: "China, vieš čo by si mohla zaspievať v programe? Slovenskú národnú hymnu!" Potom už tínedžerka s veľkou razanciou spustí "Nad Tatrou sa blýska...".

Jej výslovnosť mnohých príjemne prekvapila. Slovenčina je totiž považovaná za jeden z najťažších jazykov na svete, a preto by väčšina z nás čakala, že hymnu poriadne skomolí. Je však možné, že dievčina má slovenských predkov, ktorí ju našej reči trochu priučili.

Mladá Američanka sa na konci ukážky otočí na svoju kamarátku. "Prepáč, ale toto nedokážem. Nevyrovná sa to verzii od Celine Dion," odpovedá priateľka, ktorá sedí vedľa nej.

Video u Slovákov vyvolalo zmiešané pocity. Niektorých pobúrilo, že si z nás Američania pekne vystrelili, objavili sa však aj také názory, že nám tak aspoň urobili reklamu. "Je to jeden zo štátnych symbolov a mala by sa k nemu prejavovať úcta ako u nás tak aj v zahraničí. Je to nemiestny a necitlivý žart. Bolo by iné, keby si robili srandu z nejakej slovenskej pesničky, ale hymna je symbol, znak krajiny, pri každej udalosti je slušné povstať a dať dolu čiapku," napísal jeden z užívateľov. "Ale prosím vás. Polovica deciek v našej škole si uťahuje zo štátnej hymny, keď ju musíme na začiatku a na konci roka počúvať. Veľa Slovákov už pomaly zabúda, čo je to národná hrdosť, ale keď sa zrazu objaví niečo takéto, všetci sme veľkí národniari. Je to smiešne. Okrem toho, polovica z vás si už určite niekedy zavtipkovala na účet USA," argumentuje druhý.

Nie je to prvýkrát, čo sa naša hymna objavila v nejakom zahraničnom programe. V roku 2010 ju použili Juhokórejci ako fanfáru pri vyhlasovaní divadelných cien. Keďže jej použitie nebolo nijakým spôsobom ponižujúce, vtedajšie Ministerstvo zahraničných vecí záležitosť neriešilo.

Zosmiešnenie slovenskej hymny

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu