Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nový Nostradamus: Chlapec (12) predpovedal budúcnosť!

Esej z roku 1913 Zobraziť galériu (2)
Esej z roku 1913 (Zdroj: archant, albanpix)

LONDÝN/BRATISLAVA - Písal sa rok 1913, na britskom tróne vládol kráľ Juraj V. a frustrované sufražetky pálili svoju spodnú bielizeň v snahe získať volebné právo pre ženy. Hoci bol iba začiatok 20. storočia, malý školák Edgar Codling z Hillingtonu obrátil svoje myšlienky do budúcnosti a spísal zoznam predpovedí na rok 2000.

Krátko pred začiatkom prvej svetovej vojny chlapec v školskej eseji s názvom "Život v roku 2000AD" napísal, že na prelome storočí budú lietadlá také bežné ako autá a bicykle sa budú predávať za nízke sumy.

"Lietadlá sa budú vznášať vo vzduchu a stanú sa tak bežnými ako automobily. Bude sa nimi lietať za obchodom, ale aj za zábovou. Noviny budú veľmi lacné."

Zatiaľ čo jeho očakávania ohľadne technologického pokroku nie sú ďaleko od pravdy, pri ženskej emancipácii mu jeho predpoveď nevyšla. Podľa neho možno sufražetky dostanú volebné právo, ale skôr sa tak nestane.

Po tejto vete nasleduje červeným atramentom slovíčko 'Good'. Nie je celkom jasné, či ho chcel učiteľ pochváliť alebo iba zdieľal jeho skepsu.

Esej uzrela svetlo sveta ako súčasť expozície mapujúcej vývoj školstva za posledných 200 rokov. Je výsledkom dvojročného projektu dobrovoľníkov, ktorí starostlivo prezreli, vyfotografovali a preskúmali každú vidiecku školu v Norfolku, postavenú pred rokom 1950 a odhalili práce, ako je tá Edgarova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu