Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nostradamove záhadné proroctvá mátajú ľudí

Michele de Nostredame
Michele de Nostredame

SALON DE PROVENCE/BRATISLAVA - Francúzsky lekárnik, matematik a astrológ Nostradamus je autorom mnohých predpovedí. Ich výkladom sa ľudia doteraz so záujmom venujú. Majú sa týkať historických udalostí ďalekej budúcnosti.

Zvýšený záujem o ne sa objavuje po takmer každej veľkej svetovej udalosti. Bez ohľadu na to, či sú vízie, respektíve ich výklady pravdivé alebo nie.

Ruský matematik Dmitrij Zima s manželkou Nadeždou V roku 1998 ohlásil, že sa mu podarilo objaviť správny kľúč k vylúšteniu aj tých Nostradamových predpovedí, o časovom horizonte ktorých panovali len dohady. Manželia Zimovci ako prví skúmali záhadné rýmované štvorveršia výlučne pomocou striktných matematických metód.

Michele de Nostredame sa narodil v  roku 1505 vo Francúzsku. Študoval na univerzite v Avignone, po roku však činnosť školy prerušili kvôli moru, vyčíňajúcemu v krajine a vybral sa liečiť ľudí podľa vedomostí, ktoré získal u starého otca.

Po návrate z cesty v Taliansku sa začal zaoberať tvorbou v tej dobe populárnych a žiadaných horoskopov. Úspech mala najmä kniha Proroctvá (Les Propheties), vydaná v roku 1555. Obsahovala proroctvá vyjadrené vo štvorveršiach, napísané v obrazoch a tajuplným jazykom, obsahujúcim okrem francúzskych slov aj grécke, talianske a latinské. Niektoré Nostradamove predpovede sa plnili, pričom dopredu z ich znenia nebol ich zmysel celkom jasný. Vysvetľovali sa dodatočne.

Napriek tomu, že ho veľa ľudí považovalo za diablovho vyslanca, do väzenia na veľmi krátku dobu, aj to len kvôli chýbajúcemu povoleniu na tlač knihy. Nostradamus zomrel 2. júla 1566 v Salone de Provence vo svojej pracovni. Svoju smrť predvídal. Jeho priatelia ho ráno našli ležať pri písacom stole.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu