Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch, povedal Orbán: Szijjártó sa tiež zaujímal

Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej.
Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej. (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

BUDAPEŠŤ - Predseda slovenskej vlády Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Nebude sa rozhodovať iba o poslancoch Európskeho parlamentu, tieto eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru. Vyhlásil to v piatok v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý dodal, že za Fica, ktorý je medzi životom a smrťou, sa modlia, informuje spravodajca v Budapešti.

"Pamätám si, keď v Srbsku zastrelili bývalého premiéra Zorana Djindjiča. Tá oblasť Európy bola považovaná za nebezpečný región. Všetci boli vtedy šokovaní a zdesení. Európa teraz dospela tam, že miera násilia stúpla. Nikto sa tomu nesmie čudovať," zdôraznil Orbán v súvislosti s atentátom na Fica.

archívne video

Zdravotný stav premiéra je podľa Pellegriniho stále vážny: Chvíľu s ním komunikoval (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podotkol, že keď sa začala vojna na Ukrajine, vtedy sa z mierovej Európy postupne stávala provojnová. "V ponímaní európskych lídrov sa násilie stalo súčasťou každodenného života, keď najprv chcela Európa poslať na Ukrajinu len prilby a teraz posiela už zbrane, pričom sa hovorí aj o posielaní vojakov," spresnil. Maďarsko však podľa slov maďarského premiéra vstúpilo do EÚ preto, lebo verí, že je spoločenstvom, ktorého záujmom je mier.

Bude musieť pracovať dvakrát intenzívnejšie

Orbán poznamenal, že teraz bude musieť pracovať dvakrát intenzívnejšie, a podčiarkol, že zástancovia mieru sa nesmú zľaknúť. Páchateľa atentátu na slovenského premiéra považuje maďarský ministerský predseda za provojnového, progresívne zmýšľajúceho a ľavicového človeka, ešte ale podľa neho treba počkať na vyjadrenie spravodajských služieb.

Podľa slov Orbána teraz provojnové strany rokujú medzi sebou, preto išli do Kyjeva aj Alexander Soros a šéf americkej diplomacie Antony Blinken. "Pri pomyslení na vojenskú misiu NATO na Ukrajine mi naskakuje husia koža, pretože NATO je obranná aliancia a územie Ukrajiny nie je súčasťou vojenskej obrannej aliancie," zdôraznil.

Szijjártó sa zaujímal o zdravotný stav u Žigu

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v piatok ráno oslovil podpredsedu Národnej rady SR Petra Žigu, ktorý je poverený vedením parlamentu, s cieľom informovať sa o zdravotnom stave premiéra Roberta Fica po stredajšom atentáte. S odvolaním sa na status maďarského ministra na Facebooku o tom informuje spravodajca v Budapešti.

"Môj priateľ Peter povedal, že s pribúdajúcimi dňami je situácia čoraz nádejnejšia, ale potrvá to ešte mnoho dní, aby bolo možné presnejšie hovoriť o priebehu zotavenia slovenského premiéra," napísal Szijjártó. Šéf maďarskej diplomacie poznamenal, že so Žigom sa zhodli v tom, že politicky motivovaný pokus o atentát na Fica je vážnym útokom na slovenskú demokraciu a suverénnu slovenskú politiku založenú na vôli ľudu.

"Je obrovská škoda, že Robert Fico chýba práve teraz, keď je veľmi potrebná práca každého politika presadzujúceho mier," dodal Szijjártó, ktorý zároveň ubezpečil Slovákov, že Maďari sa modlia za Roberta Fica a dúfajú v jeho skoré uzdravenie.

Viac o téme: Atentátútok Robert FicoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu