Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalší novinár prehovoril o téme, ktorá mohla byť motívom vraždy Kuciaka

Tibor Gašpar a Ján Kuciak Zobraziť galériu (3)
Tibor Gašpar a Ján Kuciak (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP, TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Brutálny prípad dvojnásobnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka otriasa verejnosťou, politikmi a mediálnou obcou. So šokujúcim tvrdením prišiel redaktor Plus 7 dní Ivan Mego, ktorý poukázal na spojitosť vrážd s talianskou mafiou. O svojich skúsenostiach a poznatkoch hovoril v diskusnej relácii Téma dňa televízie TA3.

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara bol pár zavraždený vo štvrtok najneskôr v piatok, no presný čas smrti určí až pitva."Robíme všetko pre to, aby sme zdokumentovali čo najviac stôp. V tejto chvíli je nasadených skutočne veľa policajtov. Chcem, aby sme vykonali čo najviac dôkazov, aby sme preskúmali čo najviac podozrení," povedal Gašpar a zároveň priznal, že čas hrá v prospech páchateľa, nakoľko telá sa našli až po niekoľkých dňoch. 

VIDEO Spomienka na investigatívneho novinára Jána Kuciaka. 

Spomienka na Jána Kuciaka

Telá obložené nábojmi

Policajný prezident vyvrátil v relácii tvrdenia, že by boli mŕtve telá obložené nábojmi. "Zostali tam nábojnice, no telá neboli obložené. Boli nájdené nevystrelené náboje v nejakej podobe. Rozhodne to nebolo v štýle mafiánskych odkazov. Nešlo o "rituálne" obloženie tiel nábojnicami," povedal. Polícia pracuje s viacerými motívmi dvojnásobnej vraždy, no najpravdepodobnejší motív je súvis s novinárskou praxou. "Ak novinári majú nejaké informácie, nech to povedia nám, máme tím. Informácie chceme preveriť najprv my a potom nech idú verejnosti, pretože všetko môže skomplikovať prácu polície," vysvetlil Gašpar.

Talianska mafia

So šokujúcou informáciou o talianskej mafii prišiel v rozhovore na TA3 redaktor Plus 7 dní Ivan Mego, ktorý o nej chcel sám písať. "To, čo spomínal Tom Nicholson, je presne tá téma. Ja som na nej robil tri týždne, Janko niekoľko mesiacov," povedal novinár, ktorý sa roky venuje témam mafie a organizovaného zločinu. „Téma talianskej Ndranghety mi bola v Pluske „zhora“ stopnutá, a tak som ju posunul Jánovi Kuciakovi," povedal v živom vysielaní. Na otázku moderátora, či by to po dnešku urobil opäť, so slzami v očiach pokrútil hlavou. Správa o smrti prišla krátko pred publikovaním série článkov. "Janko to mal už skoro hotové. Podľa mojich informácií to bolo tesne pred publikovaním," uviedol Mego. 

Talianska Ndrangheta má korene v Kalábrii, jej bunka, ktorá sa venuje eurofondom, pôsobí podľa redaktora aj u nás. "Je to niekoľko storočná talianska rodina, ktorá má na Slovensku zriadenú bunku. Také boli naše zistenia, ale Janko sa isto dostal ďalej," povedal. Mego nechcel konkretizovať prepojenia na konkrétne osoby zo Slovenska, pripustil, že väzby na našu krajinu existujú. "Vonku ma už čakajú policajti a mám ísť na výsluch,“ povedal.  

Polícia v pohotovosti

"Pracujeme aj s verziou, že mohla celá táto vražda súvisieť s činnosťou investigatívneho novinára, ale vôbec nechcem potvrdzovať, či sa to týka talianskej mafie, konkrétnych osôb," povedal policajný prezident a dodal: "Chcem všetkých ubezpečiť, že polícia koná v čo najširšom zábere. Budeme vyhodnocovať záznamy z kamier obcí, či súkromných osôb. Robíme úkony, o ktorých nemôžem dnes vôbec hovoriť. Sme v stave bojovej pohotovosti, záleží mi na tom, aby sme urobili maximum, je to fakt zásadná vec pre túto krajinu. aby sme zistili, či došlo k smrti kvôli práci, alebo že to s ňou nesúviselo."  

Policajný prezident Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (3)
Policajný prezident Tibor Gašpar  (Zdroj: Foto: Reprofoto TA3)

Policajný prezident pripustil pri vyšetrovaní prípadu aj spoluprácu s inými európskymi krajinami. "Dostali sme ponuku z Haagu z Europolu, že nám poskytnú expertíznu techniku, ak bude potrebná," uviedol príklad. Premiér Robert Fico na pondelkovom brífingu informoval, že vláda poskytne milión eur tomu, kto príde s informáciu, ktorá dovedie k zadržaniu páchateľa. "Je to vysoká suma, aby ľudia zo zločineckého prostredia zvážili, či neponúknuť relevantnú informáciu," uzavrel Gašpar.  

Viac o téme: VraždaTibor Gašpar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu