Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Jahnátek: Záväzný termín dostavby Mochoviec v septembri

Atómová elektráreň Mochovce
Atómová elektráreň Mochovce

MOCHOVCE - Záväzný termín dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) by mal byť známy v septembri tohto roka.

Po návšteve v elektrárni o tom spolu s premiérom Robertom Ficom informoval minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. “Predpokladali sme, že stav prác je trošku ďalej. Návšteva núti vládu pripravovať variantné modely," naznačil Jahnátek nespokojnosť s prípravou dostavby dvoch blokov EMO. Ak by sa podľa neho prijal iný model na vyrovnanie energetickej bilancie, tretí a štvrtý blok EMO by stratil prioritu.

Premiér Fico priznal, že vláda sleduje s obavami tempo realizácie uvedeného projektu. "Dôvodom návštevy je fakt, že uplynul už mesiac od okamihu, kedy sme sa dozvedeli stanovisko Európskej komisie k dostavbe tretieho a štvrtého bloku EMO," dodal Fico. EK v polovici júla tohto roka odporučila Slovenským elektrárňam (SE) v súvislosti s dostavbou mochovských blokov súbor dodatočných opatrení na zvýšenie bezpečnosti. Premiér požiadal predstaviteľov SE a Enelu o predloženie presného časového harmonogramu dostavby tretieho a štvrtého bloku mochovskej elektrárne, aby plánovaný termín nebol ohrozený. Meškanie s realizáciou projektu by totiž podľa Fica spôsobilo ďalšie ťažkosti, preto SR musí dovtedy prijať opatrenia pre prípad chýbajúcej elektrickej energie.

R. FICO: Je pre nás životne dôležité, aby Mochovce boli dokončené do roku 2012 - 2013
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu