Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Češka Lucia porazila Slovákov: Má šancu vyhrať jednosmernú cestu na Mars!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube)

AMSTERDAM - Holandská nezisková organizácia Mars One, ktorá chce na neštátnej báze zorganizovať vybudovanie základne s ľudskou posádkou na Marse, zúžila výber svojich kandidátov pre let z viac ako 200-tisíc prihlášok na sto ľudí! Je medzi nimi aj Češka Lucie Ferstová, ktorá porazila aj viacero Slovákov so šancami.

Projekt ľudí po celom svete nadchol a neodradila ich ani skepsa vedcov, ktorí upozorňujú na ťažkosti takéhoto plánu, informoval dnes spravodajský portál iDNES.cz. Na začiatku bolo záujemcov o let na Mars až 200-tisíc, no po dvoch vyraďovacích kolách ich zostáva 100. Polovicu tvoria muži, polovicu ženy. Drvivá väčšina uchádzačov je vo veku do 45 rokov. Dvadsaťpäťročná Ferstová je jedinou Češkou, ktorá do tretieho kola výberu prešla.

Češka Lucia porazila Slovákov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: mars one)

Zo Slovákov mal šancu napríklad aj 38-ročný Urban Franko, ktorý sa ešte v 80.-tych rokoch presťahoval do Kanady. Veľmi ho baví kvantová fyzika a vesmír celkovo, označil sa za muža s prirodzenou túžbou objavovať nové veci. Napriek skúsenostiam so životom v drsnej prírode a video vizitke sa medzi stovku najlepších kandidátov nedostal.

Projekt je už podrobne spracovaný. Počíta s vyslaním pokusnej sondy v roku 2018, so stavbou základne v rokoch 2022-2023, s pristátím prvej štvorčlennej posádky (po deväťročnom výcviku) v roku 2024 a potom s príletom ďalších štyroch ľudí každé dva roky. Medzi vybranými sa z regiónu strednej Európy nachádzajú ešte Poliaci, do stovky sa dostal napríklad aj Slovinec a Srbka.

Češka Lucia porazila Slovákov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: community.mars-one.com)

Vybraní uchádzači absolvovali základné lekárske vyšetrenia a pohovor s vedúcim výberu. Ferstová pre portál iDNES.cz povedala, že záujemcovia museli počas pohovoru zodpovedať niekoľko otázok týkajúcich sa Marsu, jeho geológie a projektu Mars One. "Mesiac pred tým sme k tomu dostali študijné materiály. Odpovedali sme aj na osobné otázky ohľadne nás samotných, nášho prístupu k projektu, jeho aj našej budúcnosti," dodala Ferstová.

Vybraní kandidáti teraz čakajú na tréning na simulačnej základni projektu, prvej tohto druhu, na ktorej sa začalo pracovať v roku 2014. Do konca roka by malo byť vybraných 24-40 ľudí, ktorí sa stanú ašpirujúcimi astronautmi a zamestnancami Mars One. Ferstová je projektom nadšená napriek tomu, že ho od začiatku predstavujú ako let bez návratu. Dôvodom sú peniaze a presvedčenie tvorcov projektu, že obyvatelia Marsu by sa po dlhom období v stave beztiaže alebo v pomerne malej gravitácii Marsu už nedokázali prispôsobiť zemskej príťažlivosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu