Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

VIDEO upálenia jordánskeho pilota premietali v uliciach: Deti sa pri tom zabávali!

Upálenie sledovali islamisti ako hollywoodsky trhák Zobraziť galériu (3)
Upálenie sledovali islamisti ako hollywoodsky trhák (Zdroj: youtube, twitter)

RAQQA – Upálenie jordánskeho pilota Muáza Kasásba vyvolalo v uliciach sýrskeho mesta Raqqa, ktoré majú pod kontrolou extrémisti Islamského štátu, masovú reakciu. Ľudia kričali Alah akbar a deti sledovali brutálne video ako hollywoodsky trhák. Surová reakcia jedného z chlapcov je absolútne šokujúca.

„Upálil by som ho vlastnými rukami,“ užasnuto komentoval brutálne video malý chlapec, ktorý ho sledoval s iskrami v očiach. Záznam upálenia jordánskeho zajatca premietali teroristi na obrovských obrazovkách v uliciach hlavného mesta Islamského štátu ako akčný film.

VIDEO upálenia jordánskeho pilota
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube, twitter)

Muáz Kasásba sa do rúk džihádistov dostal ako prvý člen medzinárodnej vojenskej koalície vedenej USA bojujúcej proti IS 24. decembra 2014 po tom, čo s poškodenou stíhačkou typu F-16 pristál pri meste Raqqa - bašte Islamského štátu na severovýchode Sýrie.

VIDEO upálenia jordánskeho pilota
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube, twitter)

Extrémistická skupina Islamský štát (IS) zabila v tomto roku v Sýrii 50 ľudí, ktorých jej bojovníci obvinili z urážania Boha, špionáže či príslušnosti k znepriatelenému táboru bojovníkov. Medzi týmito zavraždenými bol aj upálený jordánsky pilot, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Kráľ Abdalláh chce tvrdo zasiahnuť 

Jordánsky kráľ Abdalláh II. prisľúbil viesť „tvrdú“ vojnu proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) po tom, čo jej militanti upálili zajatého jordánskeho pilota. Abdalláh prerušil návštevu USA a v stredu konzultoval s vojenskými veliteľmi krajiny formu reakcie na tento čin islamistov. Jordánsko je súčasťou Američanmi vedenej aliancie, ktorá bombarduje ciele IS v Sýrii už zhruba päť mesiacov.

Jordánsky kráľ vo vyhlásení uviedol, že jeho krajina vedie proti militantom „vojnu princípov“. Odpoveď Ammánu na brutálne zavraždenie pilota bude podľa neho „tvrdá, pretože táto teroristická organizácia nebojuje len proti nám, ale aj proti islamu a jeho hodnotám“.

Islamský štát pochováva deti zaživa a odrezáva im hlavy

Organizácia Spojených národov dnes oznámila, že extrémistická skupina Islamský štát systematicky vraždí, mučí a znásilňuje deti a rodiny menšinových skupín v Iraku. Vyzvala tamojšie vládne ozbrojené sily, aby urobili viac na ich ochranu.

Výbor OSN pre práva dieťaťa (CRC) vo svojej správe vydanej dnes v Ženeve oznámil, že získal viaceré hlásenia o „odrezávaní hláv, ukrižovaniach detí a pochovávaní detí zaživa“, citovala agentúra AP.

Iracké ozbrojené sily sa usilujú viesť bojovú činnosť proti Islamskému štátu, vláda opakovane žiadala o viac zbraní a lepší výcvik. Výbor OSN ale napriek tomu vyzval, že je potrebné urobiť viac. Irak podľa neho musí „prijať všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti a ochrany detí a ich rodín“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu