Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Jordánsko vracia úder: Blesková odplata Islamskému štátu za upálenie pilota!

Islamský štát jordánskeho pilota upálil Zobraziť galériu (5)
Islamský štát jordánskeho pilota upálil (Zdroj: Twitter)

AMMÁN - Na internete sa objavil videozáznam, na ktorom je údajne vidieť, ako ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS) zaživa upaľujú zajatého jordánskeho pilota. Informovala o tom agentúra AFP. Jordánsko usilovalo o prepustenie pilota Muáza Kasásbyho a bolo pripravené vymeniť ho za väznenú extrémistku Sadžídu Rišávíovú. Rokovania sa však pred pár dňami prerušili.

Islamisti zverejnili minulý týždeň audionahrávku, na ktorej hovoril japonský novinár Kenji Goto, tiež väznený IS. "Ak Sadžída Rišávíová nebude 29. januára do západu slnka podľa času v (severoirackom) Mosule pripravená na tureckej hranici k výmene za môj život, jordánsky pilot Muáz Kasásba bude okamžite zabitý," hovoril. Medzi radikálmi a jordánskymi úradmi vtedy údajne prebiehalo určité vyjednávanie, Ammán chcel ale potvrdiť, že je Kasásba stále nažive.

Islamský štát jordánskeho pilota
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

V sobotu večer islamisti zverejnili video so sťatím práve Kendžiho Gota. Radikál s nožom v ruke na zázname sa tiež vyhrážal Japoncom. O jordánskom pilotovi ale vtedy nepadla zmienka. Až teraz začali na sociálnych sieťach kolovať zábery z nového videa.

Islamský štát jordánskeho pilota
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Muáz Kasásba padol do zajatia IS, keď sa jeho lietadlo vlani v decembri zrútilo nad severom Sýrie. Islamisti tvrdia, že stroj zostrelili.

V Jordánsku popravili na úsvite irackú teroristku

Jordánsko dnes popravilo obesením uväznenú irackú militantku Sádžidu Ríšáwíovú, ktorej prepustenie žiadali džihádisti z Islamského štátu (IS) výmenou za zajatého jordánskeho pilota, ktorého napokon zavraždili. Oznámil to hovorca jordánskej vlády.

V reakcii na vraždu pilota Muáza Kasásbu, oznámenú v utorok, jordánske úrady popravili dnes na úsvite aj ďalšieho z väzňov z al-Káidy odsúdených na smrť za útoky v kráľovstve v poslednom desaťročí.

Ríšáwíovú odsúdili na smrť pre účasť na koordinovaných samovražedných útokoch na tri luxusné hotely v Ammáne z 9. novembra 2005, pri ktorých prišlo o život najmenej 60 ľudí. Atentátnička prežila, pretože nálož na jej tele neexplodovala.

Sádžida Ríšáwíová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Druhý popravený, iracký člen al-Káidy Zijád Karbúlí, bol odsúdený v roku 2008 za vraždu Jordánca.

Jordánsko potvrdilo zavraždenie pilota Muáza Kasásbu teroristami z IS

Jordánska vláda potvrdila dnes zavraždenie jordánskeho pilota Muáza Kasásbu extrémistami z tzv. Islamského štátu (IS). Teroristi ho mali upáliť zaživa ešte 3. januára, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie odvysielané štátnou televíziou.

Na videu, ktoré IS zverejnil na internete, vidno horiaceho človeka v klietke. Šéf jordánskych ozbrojených síl upovedomil Kasásbovu rodinu o jeho smrti. Ammán prisľúbil "potrestanie a odplatu" pre tých, ktorí zločin spáchali.

Americký prezident Barack Obama uviedol, že ak sa potvrdí autenticita predmetného videa, bude to ďalší znak "krutosti a barbarstva" tejto zločineckej organizácie.

"Nech vychádzajú z akejkoľvek ideológie, je zvrhlá," uviedol Obama dodávajúc, že sa tým zdvojnásobí odhodlanie koalície pod vedením USA v boji proti IS v Sýrii a Iraku.

Biely dom ďalej oznámil, že americké tajné služby pracujú na potvrdení pravdivosti záznamu. "Spojené štáty ostro odsudzujú činy IS a vyzývajú na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Bernadette Meehanová, pričom vyjadrila spolupatričnosť s jordánskym ľudom a vládou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu