Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

"Uzbeckí ozbrojenci" sa prezentujú príšerným VIDEOm: Zajatcovi zoťali hlavu, toto bol ich dôvod!

Muža na videu zoťali, pretože bol vojak
Muža na videu zoťali, pretože bol vojak (Zdroj: YouTube)

KÁBUL - Militanti, ktorí vo februári uniesli z autobusu v Afganistane 31 ľudí, zverejnili dnes videozáznam, na ktorom zoťali jednému z unesených hlavu. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Na zázname vidno dvoch zamaskovaných ozbrojencov, ktorí sa pýtajú muža kľačiaceho pred nimi, aké je jeho povolanie. Odpovedá im, že je vojak. Zabijú ho a potom varujú, že zabijú aj ďalších rukojemníkov, ak ich vláda nepristúpi na ich požiadavky. Tie však nekonkretizovali.

Ozbrojenci o sebe vyhlásili, že patria k Islamskému hnutiu Uzbekistanu, ktoré je spojencom Talibanu. Podľa miestnych agentúr únoscovia žiadajú prepustenie svojich druhov z afganských väzení.

Objavili sa dohady, že sa rukojemníkov pochádzajúcich prevažne z hazárskej etnickej menšiny, zmocnil Islamský štát, keď cestovali z Iránu do Kábulu cez afganskú provinciu Zábul.

Islamské hnutie Uzbekistanu, ktoré vzniklo koncom 90. rokov, sa prihlásilo k útoku na letisko v pakistanskom Karáčí v júni 2014. Podľa spravodajcu BBC v Kábule hnutie zverejnilo videozáznam z popravy po prvý raz.

Spoločne s ďalšími frakciami Talibanu bolo hnutie vytlačené zo svojej pôvodnej bašty v pakistanskom Severnom Vaziristane vojenskou ofenzívou spustenou po útoku na letisko v Karáčí.

Na rozdiel od Pakistanu boli afganskí Hazárovia, ktorí sú prevažne šiitskými moslimami, prevažne ušetrení útokov sunnitských militantov pôsobiacich v oboch krajinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu