Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Berlínska hrôza sa neskončila: Medzi zabitými je aj Češka, 12 ľudí stále bojuje o život

Blízki obetiam smútia za obeťami pondelkového útoku. Zobraziť galériu (2)
Blízki obetiam smútia za obeťami pondelkového útoku. (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Jednou z obetí pondelňajšieho teroristického útoku v Berlíne je aj občianka Českej republiky, ktorá v Nemecku dlhodobo žila s manželom. Vo štvrtok večer o tom informovalo české ministerstvo zahraničných vecí. Ide o prvú českú obeť terorizmu v Európe, konštatoval web Novinky.cz.

"Dúfal som, že sa český občan v Európe nikdy nestane obeťou teroristického útoku. Som zarmútený, že sa tak stalo teraz v dôsledku tohto odporného teroristického činu. V tejto ťažkej chvíli hlboko súcitím s rodinou zosnulej," povedal minister zahraničných vecí ČR Lubomír Zaorálek.

Informáciu o úmrtí Češky dostalo veľvyslanectvo ČR vo štvrtok večer od rezortu nemeckej diplomacie. Český  veľvyslanec o tom okamžite upovedomil jej rodinu. Na českú ambasádu sa po útoku obrátil manžel zosnulej a ohlásil, že po nej pátra. Dodal, že v čase útoku mohla byť na vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz alebo v jeho okolí. Muž následne v súčinnosti s českými úradmi poskytol nemeckej polícii identifikačné údaje a umožnil odobrať vzorky DNA.

Obaja manželia žili dlhodobo v Nemecku, žena od roku 2014 pracovala v Berlíne v logistickej firme. Minister Zaorálek sa k prípadu vyjadrí dnes na tlačovej konferencii.

Tri dni po teroristickom útoku kamiónom v Berlíne zostáva v starostlivosti personálu tamojších nemocníc 12 ťažko zranených pacientov. Viacerí z nich sú stále v kritickom stave. Vzhľadom na fakt, že v priebehu uplynulých dní sa zvýšil počet ľahko zranených osôb pri útoku, sa dnes celkový počet zranených oficiálne zvýšil na najmenej 56. Pri útoku, z ktorého je podozrivý 24-ročný, medzinárodne hľadaný Tunisan Anis Amri, prišlo o život 12 ľudí.

Muž blízky islamistom si po štyroch rokoch za mrežami v Taliansku a tamojšom odmietnutí žiadosti o azyl podal rovnakú žiadosť aj v Nemecku, kde niektoré úrady evidentne nevedeli o jeho kriminálnej minulosti. V Nemecku Amri takisto neuspel so žiadosťou o azyl a bol dokonca niekoľko mesiacov monitorovaný ako nebezpečný extrémista pre podozrenie z úsilia spáchať teroristický čin. Napokon sa však ocitol na slobode s dočasným povolením na pobyt, pričom aj jeho monitoring v septembri pozastavili pre nedostatok dôkazov o jeho kriminálnych aktivitách. Amri sa počas pobytu v Nemecku od minulého roka pohyboval na značnom území spolkovej republiky a údajne používal viacero, vraj až osem identít.

Viac o téme: Vianočné trhyútok Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu