Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podozrivý terorista z Berlína je mŕtvy: Tunisan Anis (†24) napadol policajtov, zastrelili ho

Anisovo telo zakryté prikrývkou. Zobraziť galériu (8)
Anisovo telo zakryté prikrývkou. (Zdroj: SITA/AP)

MILÁNO - Muža podozrivého z pondelkového útoku na vianočný trhoch v Berlíne zastrelili dnes nad ránom pri talianskom meste Miláno. Polícia potvrdila totožnosť hľadaného Anisa Amriho. Talianske ministerstvo vnútra zvolalo tlačovú konferenciu.

Taliansky minister vnútra Marco Minniti potvrdil dnes informácie, podľa ktorých bol na predmestí Milána zastrelený Tunisan hľadaný ako predpokladaný páchateľ pondelňajšieho teroristického útoku v Berlíne.

Dvadsaťštyriročného Amriho zastavila po tretej hodine ráno v meste Sesto San Giovanni blízko lombardskej metropoly hliadka zložená z dvoch policajtov počas rutinnej kontroly. Hľadaný Tunisan následne podľa talianskych médií siahol do batohu pre zbraň a za pokriku Alláhu akbar (arabsky Boh je veľký) na policajtov vystrelil. Jedného z nich pritom zranil na ramene. Amriho pri pokuse o útek ďalší policajt zastrelil. Podľa médií je týmto policajtom dvadsaťdeväťročný Luca Scavi, ktorý je v polícii nováčikom.

Podozrivý terorista z Berlína
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP)

Zranený strážca Cristian Movio nie je v ohrození života. Minister vnútra Minniti obom policajtom poďakoval osobne po telefóne a zranenému zaželal skoré uzdravenie. Ľudia si podľa neho vďaka nim môžu užiť pokojné vianočné sviatky. Obom policajtom dnes na twitteri poďakovala v taliančine aj berlínska polícia.

Bol to nepochybne Anis Amri, potvrdil minister

Talianska polícia zastrelila "bez akýchkoľvek pochýb" podozrivého z pondelkového útoku na vianočný trh v Berlíne, Tunisana Anisa Amriho v meste neďaleko Milána. Na tlačovej konferencii v Ríme to dnes uviedol taliansky minister vnútra Marco Minniti. Podľa Minnitiho policajti zastrelili Amriho počas náhodnej kontroly v meste Sesto San Giovanni pri Miláne. Policajtom poďakoval a zranenému strážcovi zákona zaželal skoré uzdravenie.

Podozrivý terorista z Berlína
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: archív)

Hľadal informácie o výrobe bômb, komunikoval s IS

Podľa amerických zdrojov na internete vyhľadával informácie o tom, ako vyrobiť bombu. Najmenej raz sa spojil s predstaviteľmi Islamského štátu prostredníctvom Telegram Messenger. Informuje o tom New York Times (NYT) s tým, že Amri mal do USA zakázaný vstup.

Krádež auta, väzenie v Taliansku

Z doposiaľ medializovaných informácií mal Amri pred šiestimi rokmi ukradnúť v Tunisku auto. O rok na to utiekol do Talianska. Tam ho podľa denníka La Stampa mali zavrieť do väzenia na štyri roky v Palerme a Catanii. Podľa informácií spoluväzňov bol násilnícky typ. Následne mal byť vyhostený z Talianska a v roku 2015 prísť do Nemecka.

Podozrivý terorista z Berlína
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Čakal na deportáciu

O Amrim je počuť potom až v júli v roku 2015, kedy žiada o azyl. Následne je registrovaný v utečeneckom tábore v severnom Porýnií-Vestfálsku. V auguste toho istého roka ho zachytila nemecká polícia s falošným talianskym pasom a zadržala ho. Mal byť deportovaný, no nestalo sa tak, polícia ho považovala za potenciálne nebezpečného a monitorovali ho.

Prechod do Nemecka a radikalizácia

V Nemecku sa radikalizuje pod vplyvom irackého imáma Abu Walaa, považovaného za vplyvného islamistu napojeného na Islamský štát, ktorý rekrutuje nových teroristov. Keď v novembri tohto roka irackého imáma zatkli, o Amrim nebolo ani stopy. Walaa podľa NYT mal prezývku "muž bez tváre", pretože sa do kamery modlil otočený chrbtom.

Rozhorčenie v Nemecku

"Fakt, že nemeckí predstavitelia stále pracovali na vypátraní niekoho, kto môže byť zodpovedný za útokmi a mal byť deportovaný už dávno pred mesiacmi, je otrasný," povedal Stephan Mayer, hovorca konzervatívcov v nemeckom parlamente. Rozhorčenie Nemcov môže byť o to väčšie, že Amriho na deň už zadržali, ale museli ho pustiť, pretože nevedeli určiť jeho presnú identitu, informuje NYT.

Viac o téme: TerorVianočné trhyMasakerTeroristický útokNemeckoBerlínAnis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu