Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Únoscovia lietadla nenaplnili hrozby, prekvapivé zistenie: Pilot prehovoril, chceli požiadať o azyl!

Únos líbyjského lietadla Zobraziť galériu (7)
Únos líbyjského lietadla (Zdroj: SITA/AP)

VALLETTA - Na Malte pristálo unesené lietadlo líbyjskej štátnej leteckej spoločnosti Afriqiyah Airways s 118 ľuďmi na palube. Dvojica únoscov vraj pohrozila, že stroj, ktorý mal pôvodne letieť na líbyjskej vnútroštátnej linke, odpáli. Požiadavky únoscov nie sú známe. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na maltské médiá. Líbyjská vláda únos potvrdila.

Jeden z únoscov vyhlásil, že je "stúpencom (bývalého líbyjského vodcu Muammara) Kaddáfího". V prípade splnenia požiadaviek je vraj ochotný prepustiť všetkých 111 pasažierov, nie však sedemčlennú posádku, napísal podľa agentúry Reuters denník Times of Malta. Požiadavky únoscu ale zatiaľ objasnené neboli.

Únos lietadla oznámil pilot riadiacej veži v líbyjskej metropole Tripolis, kde mal Airbus A320 letiaci z mesta Sabha na juhozápade Líbye pristáť. "Pilot sa veľmi snažil s lietadlom pristáť v určenej destinácii, ale únoscovia mu to nedovolili," povedal jeden z bezpečnostných predstaviteľov na letisku v Tripolise.

Podľa maltskej televízie únoscovia varovali, že majú ručné granáty a že sú pripravení stroj vyhodiť do povetria. Maltskí vojaci zaujali pozície niekoľko sto metrov od lietadla stojaceho na runwayi, ktorému 45 minút po pristátí stále bežali motory. Všetky lety, ktoré mali pristáť na medzinárodnom letisku na Malte alebo z neho odštartovať, boli zrušené alebo odklonené.

Únos líbyjského lietadla
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Maltský premiér Joseph Muscat na twitteri uviedol, že "bol informovaný o potenciálnom únose lietadla vnútroštátneho líbyjského letu, ktoré bolo presmerované na Maltu". Bezpečnostné sily sú v pohotovosti, dodal Muscat.

Dlhoročný líbyjský diktátor Kaddáfí bol zabitý pri povstaní v roku 2011. Po páde jeho režimu sa Líbya prepadla do chaosu. Na základe rokovaní rôznych frakcií sprostredkovaných OSN vznikla na začiatku roka vláda národnej jednoty, ktorá však stále nemá pod kontrolou celú krajinu. Niektoré regióny sú pod kontrolou rôznych ozbrojených milícií vrátane radikálnej organizácie Daeš. Malý stredomorský ostrov Malta je vzdialený asi 500 kilometrov severne od líbyjského pobrežia. 

Únoscovia líbyjského lietadla začali na Malte prepúšťať pasažierov

Únoscovia začali prepúšťať cestujúcich z líbyjského lietadla, ktoré dnes predpoludním pristálo na Malte. V prvej skupine boli ženy a deti. Maltská televízia odvysielala zábery, na ktorých je vidieť, ako pasažieri schádzajú zo schodov z lietadla. Totožnosť únoscov, ani ich požiadavky podľa dostupných informácií stále nie sú známe.

Unesené lietadla líbyjskej spoločnosti
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Únoscovia líbyjského lietadla prepustili všetkých pasažierov

Únoscovia líbyjského dopravného lietadla, ktoré dnes pristálo na medzinárodnom letisku na Malte, prepustili po intenzívnych vyjednávaniach už všetkých pasažierov a začali prepúšťať aj členov posádky. Na sociálnej sieti Twitter to oznámil maltský premiér Joseph Muscat. Dvaja únoscovia líbyjského dopravného lietadla sa podľa prvotných informácií maltskej štátnej televízie aj líbyjských médií vyhrážali, že lietadlo vyhodia do povetria.

Unesené lietadla líbyjskej spoločnosti
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Pri sebe mali podľa maltských médií ručné granáty. Neskôr prejavili ochotu prepustiť všetkých zadržiavaných pasažierov, podľa predstaviteľa spoločnosti Afriqiyah Airways, ktorej unesené lietadlo patrí, však dodali, že si ponechajú pilota.

Rukojemnícka dráma sa skončila, únoscovia lietadla sa vzdali

Rukojemnícka dráma na medzinárodnom letisku na Malte sa skončila po tom, ako sa obaja únoscovia líbyjského dopravného lietadla bez odporu vzdali. Bezpečnostné sily ich následne prehľadali a vzali do väzby. Oznámil to maltský premiér Joseph Muscat prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Únoscovia líbyjského lietadla chceli v Európe požiadať o politický azyl

Dvojica únoscov líbyjského dopravného lietadla, ktoré dnes pristálo na medzinárodnom letisku na Malte, chcela požiadať o politický azyl v Európe. Uviedol to pilot uneseného lietadla Alí Milád, ktorý únoscov identifikoval ako líbyjských občanov - Músu Šáhu a Ahmada Alího. Podľa maltských úradov ide o mladíkov vo veku 20-30 rokov.  Pilot zároveň povedal, že únoscovia ho najprv požiadali, aby stroj, ktorý mal pôvodne pristáť v Tripolise, odklonil do talianskej metropoly Rím. Únoscovia podľa jeho slov chceli požiadať o politický azyl v Európe a následne zamýšľali založiť politickú stranu s názvom "Nový Fatah". Ide zjavne o podporovateľov niekdajšieho líbyjského autokratického vodcu Muammara Kaddáfího, zvrhnutého v roku 2011, analyzuje spravodajská stanica BBC.

Únoscovia po niekoľkohodinovom intenzívnom vyjednávaní prepustili všetkých pasažierov a posádku lietadla a následne sa bez odporu vzdali. Krátko pred koncom rukojemníckej drámy bolo pritom podľa miestnych médií vidieť, ako zrejme jeden z únoscov vystrčil z dverí lietadla vlajku, akú používala Líbya v období Kaddáfího vlády.

Zbrane únoscov z líbyjského lietadla boli replikami

Dvaja únoscovia líbyjského lietadla, ktoré dnes vynútene pristálo na Malte, používali repliky zbraní, uvádza sa vo vyhlásení maltskej vlády.

"Počiatočné vyšetrovanie pokusu o únos lietadla spoločnosti Air Afriqiyah preukázalo, že zbrane, ktoré pri ňom boli použité, sú identickými replikami zbraní. Operácia s cieľom zabezpečiť, aby sa na palube lietadla nenachádzali výbušniny alebo iné zbrane, stále prebieha," uvádza sa vo vyhlásení. Maltský premiér Joseph Muscat predtým povedal, že pri únose bol použitý ručný granát a dve pištole.

Viac o téme: LietadloúnosLíbyaMalta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu