Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Teroru v Berlíne sa mohlo zabrániť: Maroko dvakrát varovalo Nemecko pred útočnými plánmi Amriho

Zdemolované vianočné trhy v Berlíne Zobraziť galériu (2)
Zdemolované vianočné trhy v Berlíne (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Marocké bezpečnostné zložky v uplynulých mesiacoch dvakrát varovali nemeckých kolegov pred zámermi Tunisana Anisa Amriho, ktorý bol identifikovaný ako páchateľ pondelňajšieho útoku na vianočné trhy v Berlíne. Nemenované zdroje, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra DPA, dnes uviedli, že hlásenia z Maroka ohľadne Amriho prijali v septembri a októbri nemecká Spolková spravodajská služba (BND) a Spolkový kriminálny úrad (BKA). Určitú "rolu" mohli tieto varovania zohrať aj pri práci Spoločného centra pre boj proti terorizmu (GTAZ) v Berlíne.

Uvedené informácie potvrdili aj zdroje z prostredia marockých bezpečnostných zložiek, nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere však na tlačovej konferencii v Berlíne odmietol odpovedať na príslušnú otázku s tým, že v Amriho prípade je "veľmi veľa dohadov".

Na snímke telo Tunisana Amriho leží na zemi po streľbe s talianskymi policajtami na predmestí Milána 23. decembra 2016.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke telo Tunisana Amriho leží na zemi po streľbe s talianskymi policajtami na predmestí Milána 23. decembra 2016.  (Zdroj: TASR)

Podľa medializovaných informácií bol útočníkom na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg radikál, ktorého predtým nemecké orgány niekoľko mesiacov sledovali pre podozrenie z chystania takéhoto činu. Bolo o ňom známe, že je vyznávačom salafizmu, ultrakonzervatívnej odnože islamu, a stýka sa s podobne zmýšľajúcimi osobami.

Tunisan Amri, o ktorom sa predpokladá, že spáchal útok v Berlíne pomocou uneseného poľského kamióna, bol usmrtený dnes nadránom pri prestrelke s policajtmi na milánskom predmestí Sesto San Giovanni. Pondelňajší náraz kamióna do stánkov a návštevníkov vianočných trhov v berlínskej časti Charlottenburg si vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených.

Pakistanec zadržaný po útoku v Berlíne tvrdí, že len bežal na metro

Migrant z Pakistanu, ktorého v pondelok po útoku na vianočné trhy v Berlíne dočasne zadržali ako podozrivého, sa podľa vlastných slov dostal do rúk polície len preto, že rýchlo bežal cez ulicu. Podľa zverejnených častí rozhovoru pre nedeľník Welt am Sonntag sa ponáhľal na stanicu metra, aby sa dostal včas na ubytovňu v priestoroch bývalého letiska Tempelhof.

"Musel som prejsť cez cestu a rozbehol som sa, pretože išli oproti autá," povedal 23-ročný žiadateľ o azyl Navíd Balúč. Tvrdí, že sa to snažil vysvetliť aj policajtom, ktorí ho zastavili, ale tí mu nedovolili nastúpiť do metra a odviedli ho na výsluch. Polícia ho prepustila až v utorok, keď prokurátor dospel k záveru, že pre nedostatok dôkazov voči nemu nemôže vzniesť obvinenie.

Balúč uviedol, že ho následne poslali do hotela a odtiaľ do ubytovacieho zariadenia pre utečencov, pričom ani "nevie, kde sa nachádza".

Nemecké médiá informovali, že Balúč sa po prepustení nevrátil na ubytovňu a nedá sa s ním skontaktovať. Jeho rodina v Pakistane a iní žiadatelia o azyl v Nemecku však ešte vo štvrtok uviedli, že je pod ochranou polície, keďže by sa mohol stať terčom útoku prívržencov protimoslimských alebo protiutečeneckých skupín.

Viac o téme: TerorizmusNemeckoBerlínAnis Amri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu