Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Británia poprela, že sa dohodla na sume, ktorú zaplatí ako účet za odchod z EÚ

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: AP Photo/Matt Dunham, Pool)

LONDÝN - Britská vláda poprela, že sa dohodla na sume, ktorú Spojené kráľovstvo vyplatí Európskej únii pri svojom odchode. Londýnsky kabinet sa takto vyjadril k medializovanej správe, že plánuje Únii ponúknuť 36 miliárd libier (39,8 miliardy eur).

Vyrovnanie záväzkov Británie, ktoré dala ako členský štát EÚ, je jedným z najväčších problémov sprevádzajúcich rozhovory o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie. EÚ tvrdí, že nebude viesť s Britániou diskusie o budúcich obchodných vzťahoch, kým nenastane pokrok v otázke splatenia britského účtu a v ďalších kľúčových záležitostiach.

Noviny Sunday Telegraph napísali, že britskí predstavitelia sa už rozhodli, že ponúknu 36 miliárd libier v snahe pohnúť sa v rozhovoroch s EÚ dopredu. Hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej James Slack dnes vyhlásil, že Británia je pripravená svoje záväzky "spravodlivo vyrovnať". Avšak dodal, že "pokiaľ ide o uvedený údaj, nepripúšťa ho".

Bývalý britský diplomat: Británia nezačala rokovania o brexite práve najlepšie

Spojené kráľovstvo nezačalo rokovania s Bruselom o vystúpení z Európskej únie práve najlepšie. Dôvodom sú nezhody vo vnútri vlády premiérky Theresy Mayovej. Uviedol to podľa tlačovej agentúry Reuters bývalý popredný britský diplomat Simon Fraser, ktorý má pracovné skúsenosti aj z prostredia Európskej komisie.

Fraser, ktorý bol do roku 2015 najvyššie postaveným štátnym úradníkom na ministerstve zahraničných vecí a vedúcim Diplomatického zboru Spojeného kráľovstva, sa domnieva, že britská vláda by mala pri rokovaniach s EÚ prezentovať jasnejšie pozície.

Reuters pripomína, že po tom ako premiérka Mayová stratila po júnových voľbách parlamentnú väčšinu, sa medzi členmi jej kabinetu začali spory o rôznych podobách brexitu, vrátane toho, či sloboda pohybu občanov krajín EÚ bude zaručená alebo zrušená po roku 2019, keď Británia plánuje opustiť Úniu.

"Rokovania sa ešte len začali a nemyslím si, že sa začali mimoriadne sľubne, úprimne povedané, pre Britov," povedal Fraser pre rozhlasovú stanicu BBC. Fraser pozná optiku Bruselu. V období rokov 2004-2008 bol ako diplomat pridelený Európskej komisii, kde pôsobil ako šéf kabinetu u eurokomisára pre obchod Petera Mandelsona.

Fraser, ktorý po odchode z diplomacie pôsobí ako poradca v záležitostiach pre brexit, upozornil, že Londýn okrem zmienky o úprave práv občanov krajín EÚ zatiaľ nepriniesol veľa vecí na rokovací stôl. "Musíme ukázať, že sme pripravení dôraznejšie sa zapojiť, aby všetci pochopili, čo je v stávke a aké možnosti existujú. S týmto musíme ísť von," zdôraznil Fraser.

Podľa Reuters sa na júlovom kole rokovaní o brexite sa medzi vyjednávačmi z oboch strán dosiahlo len málo kompromisov v dôležitých otázkach ako je ochrana práv občanov krajanov a plnenie finančných záväzkov Londýna voči EÚ. Britská vláda by mala do konca tohto týždňa zverejniť viacero svojich "pozičných dokumentov" k brexitu, vrátane návrhov o budúcich colných vzťahoch s EÚ a hraničnom režime medzi Írskom a Severným Írskom.

Viac o téme: BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu