Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Britská premiérka Mayová strávi najbližšie dni v Japonsku: Rokovať chce o obchodných vzťahoch

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: Foto: SITA/AP Jack Taylor / Pool)

KJÓTO - Britská premiérka Theresa Mayová pricestovala dnes na trojdňovú oficiálnu návštevu Japonska, kde bude rokovať o obchodných vzťahoch medzi oboma krajinami. Mayová pristála v meste Kjóto, neskôr sa v Tokiu stretne s japonským premiérom Šinzóom Abem i s japonským cisárom Akihitom.

Japonsko, ktoré s EÚ rokuje o vlastnej obchodnej dohode, otvorene vyjadruje obavy z dôsledkov brexitu pre svoje firmy pôsobiace v Spojenom kráľovstve. Tie zamestnávajú približne 140.000 ľudí, informuje webový portál BBC. Londýn však nemôže uzatvárať bilaterálne obchodné dohody do roku 2019, keď odíde z Európskej únie.

Mayovú na ceste sprevádzajú britský minister medzinárodného obchodu Liam Fox a delegácia podnikateľských lídrov z rozličných sektorov. Delegácia hodlá demonštrovať svoj záujem o nové obchodné styky s Japonskom.

Abe požaduje od Mayovej záruky, že brexit nepoškodí japonské spoločnosti pôsobiace v Spojenom kráľovstve. Japonsko taktiež chce vedieť, aké vzťahy bude mať Londýn s EÚ po svojom odchode z tohto bloku. To je predmetom prebiehajúcich rozhovorov v Bruseli medzi britským ministrom pre brexit Davidom Davisom a hlavným vyjednávačom EÚ Michelom Barnierom, ktorý vyzval Londýn na "seriózny dialóg".

Viac o téme: JaponskoVeľká BritániaTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu