Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spojeným štátom teroristické útoky ako v Bruseli nehrozia: Česko vyšle do ulíc vojakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Ani jedna "konkrétna dôveryhodná" informácia tajných služieb nenasvedčuje tomu, že by sa v Spojených štátoch chystali útoky podobné tým, aké sa odohrali dnes v Bruseli, vyhlásil americký minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson.

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť napriek tomu podľa neho v rámci preventívnych opatrení zvýšilo kontroly a bezpečnostné opatrenia na hlavných amerických letiskách, vlakových tratiach a dopravných uzloch po celej krajine. 

Pracovníci rezortu bezpečnosti sú podľa Johnsona v kontakte s európskymi kolegami a celú situáciu dôsledne sledujú. 

Bezpečnostní predstavitelia tiež prehodnocujú nutnosť zavádzania ďalších kontrol pre pasažierov prichádzajúcich letecky z Belgicka. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že Belgicko je medzi 38 krajinami, ktorých občania vo všeobecnosti nepotrebujú pri cestovaní do USA vstupné vízum. 

Bombové útoky na letisku a stanici metra v Bruseli, ku ktorým sa prihlásil Daeš, si vyžiadali najmenej 30 mŕtvych a viac ako 200 zranených. 

Španielsko zintenzívni ochranu letísk, stupeň pohotovosti však nezvýši

Španielsko nezvýši stupeň protiteroristickej pohotovosti, ale zintenzívni ochranu letísk v krajine v reakcii na dnešné teroristické útoky v Bruseli.

V Madride to oznámil španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz po rokovaní grémia bezpečnostných a policajných expertov. 

Spojeným štátom teroristické útoky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Šéf rezortu vnútra z bezpečnostných dôvodov nechcel hovoriť o preventívnych opatreniach, ktoré krajina zavedie, avšak poznamenal, že pôjde v podstate o podobné kroky, aké nasledovali po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra 2015. 

Minister sa zmienil, že z Bruselu zatiaľ nedostali informácie o prípadnej španielskej obeti dnešného teroru, avšak potvrdil, že štyria občania Španielska sú medzi zranenými a všetci sú hospitalizovaní. 

Španielsky premiér Mariano Rajoy vo večernej oficiálnej reakcii zdôraznil podobne ako predtým minister vnútra význam jednoty a súčasne pripustil, že všetkých v krajine i v zahraničí čaká ťažký boj, ktorý bude vyžadovať odolnosť, angažovanosť a spoluprácu, vyplýva z informácií tlačovej agentúry MTI. 

V Bruseli chytili Salaha
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pred "barbarskými útokmi", pre ktoré nemožno nájsť dôvod, nie je nikto v bezpečí, konštatoval Rajoy a pripomínajúc teror z Londýna, Madridu i Paríža dodal, že ide o útoky proti civilizácii. Španielsky premiér súčasne ubezpečil o podpore "belgických bratov". 

Poslanci španielskeho parlamentu si v stredu napoludnie uctia obete teroristických útokov v Bruseli minútou ticha. 

Česká vláda potvrdila 1.stupeň teroristického ohrozenia, do ulíc vyšle 550 vojakov

Vláda ČR na včerajšom mimoriadnom večernom zasadaní v Prahe potvrdila vyhlásenie prvého stupňa teroristického ohrozenia v krajine. Ide o reakciu na útoky, ku ktorým došlo dnes v Bruseli, informoval premiér Bohuslav Sobotka.

Spojeným štátom teroristické útoky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Členovia českej vlády odsúhlasili súčasne aj nasadenie 550 vojakov v činnej službe, ktorí by mali posilniť policajné hliadky v Prahe a ďalších väčších mestách, na letiskách, ako aj pri ochrane strategických objektov, diplomatických zastupiteľstiev vybraných štátov a pamätných miest, a to po obdobie dvoch mesiacov. 

Zintenzívnenie bezpečnostných opatrení sa bude týkať aj miest, na ktorých sa zhromažďuje väčší počet ľudí, napríklad dejísk športových a kultúrnych podujat

Viac o téme: USAŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu