Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE Deň po bruselskej tragédii, Európa v strachu: FOTO Po hodinách hrôzy nečakaná správa

Najim Laachraoui Zobraziť galériu (23)
Najim Laachraoui (Zdroj: SITA/AP, Twitter)

BRUSEL - Po teroristických útokoch, ktoré včera zasiahli Belgicko sa po celej krajine spustili rozsiahle akcie. Podľa najnovších informácií za útokmi stoja dvaja bratia. Počas bombových útokov na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek zahynulo najmenej 34 ľudí a ďalších približne 250 osôb utrpelo zranenia.

21:15 Radikálna organizácia Daeš vyslala do Európy najmenej 400 bojovníkov, aby páchali teroristické útoky podobné tým z Paríža a Bruselu. S odvolaním na zdroje z európskych a blízkovýchodných tajných služieb o tom informovala agentúra AP. Úlohou islamistov je vraj vybrať si čas, miesto a spôsob útoku tak, aby spôsobili čo najväčšie krvipreliatie. 

Na území Sýrie, Iraku a zrejme aj bývalého Sovietskeho zväzu sú údajne výcvikové tábory, odkiaľ do Európy prichádzajú džihádisti, ktorí vytvárajú poloautonómne teroristické bunky. 

20:40 Posledný odkaz, ktorý napísal jeden z bratov atentátnikov - Ibrahim, boli: "Neviem, čo robiť. Som na úteku." 

19:55 Hlavné bruselské letisko Zaventem zostane uzavreté najmenej do soboty, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho hovorkyňu Florence Mulsovú.

19:20 Druhým samovražedným atentátnikom, ktorý sa v utorok odpálil na medzinárodnom letisku Zaventem v Bruseli, má byť Najim Laachraoui. Informovala o tom dnes belgická televízia RTBF. Belgické médiá pôvodne uvádzali, že po 24-ročnom Laachraouim je ako po jednom z podozrivých vyhlásené pátranie. Laachraoui pochádzal z bruselskej štvrte Schaerbeek.

19:15 Mužom, ktorého turecké úrady vlani v júli deportovali z Ankary do Belgicka, mal byť Ibrahim Bakraoui, jeden z dvoch bratov-samovražedných atentátnikov, ktorí útočili v utorok v Bruseli. Uviedla to dnes kancelária tureckého prezidenta, ktorú cituje britská stanica BBC.

18:55 Podľa izraelského denníka Haarec mali belgické aj ďalšie európske tajné služby informácie o chystanom atentáte v Bruseli. Vedeli vraj "s veľkou istotou" aj to, že cieľom by sa mali stať letisko a metro.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)

18:50 Taxi služba možno nevedomky zabránila väčšiemu krviprelievaniu. Atentátnici si totiž podľa všetkého objednali väčší voz ako ten, ktorý pre nich nakoniec prišiel. Nemohli tak so sebou vziať päť ale len tri tašky. Bomba, ktorá sa neskôr v byte v Schaerbeeku našla, mohla byť práve v jednej z batožín zanechaných na mieste.

18:40 Denník The New York Times dnes prišiel s informáciou, že Interpol na základe belgickej žiadosti hľadal Khalida El Bakraouiho pre podozrenie z terorizmu už od vlaňajšieho augusta.

18:15 Abdeslam a zrejme aj Laachraoui prenocovali v septembri v Bavorsku

Salah Abdeslam strávil vlani v septembri noc v Dolnom Fransku v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. Údajne sa tak stalo v spoločnosti dvoch ďalších mužov v hostinci v obci Geiselwind v okrese Kitzingen. Bavorské bezpečnostné zložky teraz okrem iného preverujú, či sa v Abdeslamovej spoločnosti vtedy nenachádzal aj Najim Laachraoui.

18:10 Poľská premiérka Beata Szydlová vyzvala dnes európskych lídrov na okamžité začatie rozhovorov o spôsobe zastavenia "moru" terorizmu.

18:05 Jedným z poučení pre Európu po ďalšom útoku na pôde Európskej únie je to, že blok 28 krajín musí mohutne zvýšiť svoje investície do protiteroristických opatrení, povedal dnes francúzsky premiér Manuel Valls.Zároveň otvorene priznal, že sa nachádzame vo vojne.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)

17:50 Turecko vlani v júni zadržalo jedného z bruselských atentátnikov a následne ho vyhostilo do Belgicka. Povedal to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Belgické úrady ale podľa neho radikála pustili na slobodu, a to napriek varovaniu, ktoré o ňom z Turecka dostali.

17:30 Belgický kráľovský pár - kráľ Filip a kráľovná Mathilda - navštívil dnes medzinárodné letisko Zaventem v Bruseli, ktoré sa v utorok ráno stalo dejiskom teroristického útoku. Prvý pár Belgického kráľovstva sa tam stretol so záchranármi a osobne im poďakoval za nasadenie a profesionálnu prácu.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)

17:15 Na 400 miliónov eur sa podľa predbežných odhadov vyšplhajú škody, ktoré belgickému hospodárstvu spôsobili utorkové teroristické útoky.

17:05 Po teroristických útokoch v Bruseli sa vo štvrtok mimoriadne zídu ministri krajín Európskej únie zodpovední za spravodlivosť a bezpečnosť. Oznámilo to dnes holandské predsedníctvo EÚ.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)

16:55 Peruánka Adele Maríne Tapie Ruiz (37), matka dvoch dcér, ktorá už osem rokov žila v Bruseli, bola podľa belgických médií prvou identifikovanou obeťou tragédie.

16:45 Po teroristických útokoch v Bruseli nie je dôvod obracať sa proti utečencom, uviedla dnes Európska komisia (EK) po tom, ako niekoľko pravicových politikov v Európskej únii vyzvalo na sprísnenie imigračnej politiky.

16:40 Evakuovaní cestujúci z terminálu na medzinárodnom letisku v Atlante v americkom štáte Georgia sa môžu vrátiť späť do letiskovej haly. Oznámila to dnes polícia po tom, ako nariadila vyprázdnenie priestoru po nájdení podozrivého balíka.

16:17 Vyšetrovateľom vďaka svedectvu taxikára, ktorý útočníkov viezol, podarilo nájsť ich byt v bruselskej štvrti Schaerbeek. Policajti tu zaistili množstvo chemikálií, látok a ďalších komponentov použiteľných na výrobu náloží a našli tu aj Ibrahimova poslednú vôľu. 

15:58 Polícia v Bruseli aj dnes prehľadávala byty podozrivých.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:43 Minútou ticha si dnes nemecká vláda v úvode pravidelného týždňového zasadnutia uctila pamiatku obetí utorňajších bombových útokov v belgickej metropole Brusel, píše agentúra AP. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti potvrdilo, že medzi 270 zranenými je niekoľko Nemcov vrátane jednej vážne zranenej osoby. Rezort viac podrobností neposkytol.

15:40 Francúzska agentúra AFP priniesla infografiku, na ktorej je vidieť priame prepojenie hľadaného teroristu z Bruselu na členov bunky teroristov, ktorí útočili v Paríži.

15:31 Srdcervúca scéna na námestí v Bruseli. Žena s deťmi kľačí na pamiatku obetí bombových útokov.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: TASR)

15:26 Poplach na klinike v Arlone

Portál Lameuse.be informuje, že na klinike v meste Arlon videli podozrivého muža so zbraňou ukrytou pod kabátom. Polícia situáciu preveruje a na klinike prebieha evakuácia.

15:23 Fragmenty telesných pozostatkov nájdené po útokoch na letisku Zaventem previezli na identifikáciu do univerzitnej nemocnice v meste Louvain a fragmenty tiel obetí zo stanice metra Maelbeek do vojenskej nemocnice v meste Neder-Over-Hembeek.

15:20 Po utorkových útokoch v Bruseli je na úteku niekoľko osôb, ktoré do nich mohli byť zapletené, informoval dnes na tlačovej konferencii v Bruseli šéf Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM/OCAD) Paul Van Tigchelt.

15:07 V Atlante práve prebieha evakuácia medzinárodného letiska kvôli podozrivému balíčku v batožine. Cestujíci čakajú vonku, kým polícia a pyrotechnici celú vec nepreveria.

 

14:56 Ďalšou z obetí teroru je Olivier Delespessem, ktorý zomrel pri explózii v metre.

 

14:53 Dvaja členovia Európskej komisie boli pri včerajších teroristických útokoch zranení, uvádza The Guradian.

14:27 Belgická reprezentácia odvolala medzištátny prípravný zápas s Portugalskom.

14:24 Podľa najnovších odhadov stúpol počet zranených z čísla 260 na 270.

14:22 Samovražedným atentátnikom na stanici metra Maelbeek je Khalid Bakraoui, 27-ročný brat spomínaného Ibrahima Bakraouia.

14:19 Prokurátor potvrdil, že v byte v bruselskej štvrti Schaerbeek, ktorý polícia v utorok prehľadala, sa našlo 15 kilogramov výbušniny TATP, 150 litrov acetónu, 30 litrov peroxidu vodíka, detonátory, batožina plná klincov a skrutiek a materiál na vyhotovenie nálože.

14:17 Ibrahim Bakraoui zanechal testament, ktorý sa našiel v počítači v odpadkovom koši na ulici v bruselskej štvrti Schaerbeek. Napísal v ňom: „Som v chvate, neviem, čo robiť, nie som v bezpečí všade po mne pátrajú“ a vyjadril aj obavy, že ak sa „to ďalej bude takto vliecť“, skončí v cele susediacej s tou, v ktorej je Salah Abdeslam. 

14:16 Muž v klobúku a svetlej bunde, známy z fotografie zverejnenej v médiách, je stále na úteku. „Zložil veľkú tašku a potom, (ešte) pred explóziami odišiel,“ vysvetlil prokurátor. Na letisku sa nenašla žiadna zbraň.

13:54 Ministerstvo zahraničných vecí na Facebooku uviedlo, že neregistruje žiadne nové informácie ohľadom obetí alebo zranení medzi občanmi SR. Je však v stálom kontakte s miestnymi úradmi. 

13:52 Ďalšou z nezvestných po včerajších teroristických útokoch je Patricia Rizzo.

Zdroj: reprofoto Facebook
Zobraziť galériu (23)
Zdroj: reprofoto Facebook  (Zdroj: reprofoto Facebook)

13:42 Ministri vnútra krajín Európskej únie sa po utorkových teroristických útokoch v Bruseli pravdepodobne v najbližších dňoch práve v tomto meste zídu na mimoriadnej schôdzke. Novinárom to dnes povedal eurokomisár pre vnútro Dmitris Avramopulos, ktorý krajiny Únie vyzval na čo najužšiu spoluprácu v boji proti terorizmu.

13:30 Na dnes naplánované súdne vypočúvanie Salaha Abdeslama, zadržaného pre podozrenie z účasti na vlaňajších útokoch v Paríži, preložili na štvrtok. Odklad zrejme súvisí s bezpečnostnou situáciou v Bruseli po utorkových teroristických útokoch, ktoré si vyžiadali najmenej 31 obetí a vyše 260 zranených.

Salah Abdeslam
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

13:22 Belgická prokuratúra potvrdila, že Najima Laachraouia nezatkli. Identifikácia odtlačkov prstov zadržaného nebola totožná s páchateľom.

13:18 Letisko Zaventem ostane uzavreté do štvrtka.

12:49 Pápež František sa dnes spoločne s tisíckami veriacich zhromaždených na Námestí svätého Petra modlil za obete utorkových teroristických útokov Bruseli. Informovala o tom agentúra AP. 

12:43 Terorista stále uniká

Belgická polícia dnes nechytila hľadaného teroristu Najima Laachraouiho, ako informoval bruselský denník La Dernière Heure. Denník uviedol, že došlo k zámene mien a že totožnosť zadržaného nie je známa. Prokuratúra, ktorá zadržanie Laachraouiho nepotvrdila, zvolala podľa agentúry Reuters o 13.00 tlačovú konferenciu.

12:41 Holandská vláda sa dnes rozhodla dočasne zatvoriť svoj generálny konzulát v tureckom Istanbule z dôvodu „možnej teroristickej hrozby“. Súčasne odporučila občanom Holandska nachádzajúcich sa v Istanbule, aby sa nezdržiavali v okolí konzulátu.

12:37 Zamestnanci firmy Bruxelles Propreté, ktorá sa stará o čistotu ulíc belgickej metropoly, objavili počítač so „zaujímavým obsahom súvisiacim s Dáišom“, čo je arabská skratka pre extrémistickú organizáciu Islamský štát.

12:32 „Je potrebné posilniť vonkajšie hranice EÚ,“ povedal Valls s tým, že je potrebné zabrániť tomu, aby do Únie prenikali ľudia s falošnými pasmi. V tejto súvislosti pripomenul, že radikálna skupina Daeš, ktorá sa k útokom v Bruseli prihlásila, sa v Sýrii zmocnila veľkého množstva pasov.

12:30 Extrémne pravicové a protieurópske strany zvádzajú vinu za utorkové teroristické útoky v Bruseli na politiku Európskej únie. Podľa bruselského spravodajského portálu EUObserver sa euroskeptici v Belgicku, Británii, Holandsku, Francúzsku i Taliansku snažia z atentátov vyťažiť maximum a posilniť svoju popularitu. Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump zase kritizoval moslimov, že nehlásia podozrivé aktivity zo svojho okolia, a tým umožňujú teroristom dlhú dobu unikať polícii.

12:26 Medzi nezvestnými sú dvaja Holanďania.

12:17 Podľa Hln.be je informácia o zadržaní hľadaného teroristu nedôveryhodná.

12:15 Pietne zhromaždenia sa konali na viacerých miestach Bruselu i krajiny. Kráľ Filip s kráľovnou Matildou a premiér Charles Michel vzdali dnes hold obetiam a zraneným na námestí Roberta Kráľovský pár predtým v Erazmovej nemocnici v Anderlechte navštívil niekoľko osôb, ktoré pri útokoch utrpeli zranenia, a vyjadril podporu lekárom a zdravotníkom. Popoludní majú naplánovanú podobnú návštevu vo vojenskej nemocnici kráľovnej Astrid v meste Neder-over-Heembeek. 

12:03 Belgičania dnes o 12-tej držali minútu ticha za obete bruselských útokov.

 

11:54 Obavy z ďalšieho teroristického útoku v Belgicku sú stále živé. V krajine platí štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia.

11:47 Nové skutočnosti naznačujú priamu spojitosť medzi bratmi Bakraouiovcami a vlaňajšími atentátmi v Paríži, ako aj medzi nimi a nedávnou prestrelkou v bruselskej štvrti Forest, pri ktorej sa podarilo ujsť Salahovi Abdeslamovi.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:44 Bratia Brahim a Khalid Bakraouiovci, ktorí boli identifikovaní ako páchatelia utorkových samovražedných atentátov v Bruseli, netvorili jedno komando. Informovala o tom dnes televízia RTBF s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Podľa RTBF Ibrahim Bakraoui spáchal samovražedný útok v odletovej hale letiska Zaventem, jeho brat Khalid odpálil nálož na svojom tele v centre Bruselu na stanici metra Maelbeek, nachádzajúcej sa neďaleko sídiel európskych inštitúcií.

11:40 Belgičania trúchlia. V celej krajine bol vyhlásený trojdňový smútok.

11:37 Na ceste Willebroek sa objavil planý poplach v súvislosti so záhadným balíčkom.

11:31 Najim Laachraoui mal byť zadržaný v pizzerii. Vystupoval pod falošným menom Soufiane Kayal.

11:15 " ľudia, ktorí odchádzali na cesty, ktorí išli bezstarostne do práce, sú teraz v rakve alebo v nemocnici. A za nimi plač rodín, milenci či milenky zasiahnutí bolesťou a celý národ v šoku. Tento utorok zažil Brusel najhorší deň svojej novodobej histórie," napísal denník Le Soir, ktorý dnes vyšiel s čiernou prvou stranou a fotografiou muža a dievčatka zapaľujúcich sviečky.

11:08 V Bruseli vládnu zvýšené bezpečnostné opatrenia. Vojaci so zbraňami stoja na staniciach, polícia prehľadáva batožiny cestujúcich.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/AP)

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/AP)

11:06 Kľúčovou postavou pri vyšetrovaní utorkových útokov v Bruseli je taxikár, ktorý v utorok skoro ráno na letisku Zaventem viezol jednu časť komanda samovražedných atentátnikov, napísal dnes belgický denník La Derniere Heure.Taxikár sa na polícii prihlásil sám, keď si uvedomil spojitosť medzi výbuchmi v odletovej hale a zvláštnym správaním svojich klientov.

11:03 Na internete sa po útokoch šíria dojemné odkazy. Jeden z nich napísal budúci belgický otec svojmu nenarodenému synovi. Jeho otvorený list si môžete prečítať po kliknutí na tento odkaz.

11:01 Podľa belgického ministra zahraničných vecí Didiera Reyndersa má jeho rezort poznatky, že v Bruseli zahynuli alebo boli zranení ľudia najmenej 40 národností.

10:53 Podľa portálu Dhnet.be dnes Najima Laachraouia zadržali v belgickom Andrelechte. Ide však zatiaľ o neoverenú informáciu, ktorú priniesli viaceré médiá.

10:52 „Mnohí zo zranených sú v umelom spánku, zatiaľ čo iní sú vo veľmi vážnom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti,“ vysvetlila De Blocková, podľa ktorej je identifikácia "neľahká aj preto, že mnohí zranení sú cudzinci,“ potvrdila belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková.

10:50 Televízia RTBF dnes informovala, že na internete sa objavuje čoraz viac žiadostí o pomoc pri pátraní po nezvestných osobách, ktoré sa v čase výbuchov mohli buď nachádzať na stanici metra Maelbeek či prechádzať ňou vtedy vo vlakovej súprave, alebo byť práve na letisku Zaventem, ktoré bolo terčom útoku ako prvé.

10:48 Tretím útočníkom z bruselského letiska by mohol byť 24-ročný Sýrčan Najim Laachraoui. V odletovej hale sa neodpálili a z terminálu odišiel. Laachraouiho DNA bola nájdená na niekoľkých pásoch s výbušninami pri minuloročných útokoch v Paríži, ale aj na ďalších nájdených náložiach.

10:45 Podľa neoficiálnych informácií mal Ibrahim ​Bakraoui útočiť na letisku Zaventem a jeho brat Khalid sa mal odpáliť v metre. 

10:38 Žena v potrhanom žltom saku, skrvavená a pokrytá prachom, ktorá so šokovaným výrazom sedí na čiernej sedačke na bruselskom letisku Zaventem, sa stala jednou z tvárí utorkových teroristických útokov v belgickej metropole. Identifikovaná bola ako indická letuška a matka dvoch detí Nidhi Čáphékarová. Útoky prežila a teraz sa zotavuje v nemocnici, napísal dnes spravodajský server 9news.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:36 Francúzske úrady dnes ráno okolo 06.45 h SEČ z bezpečnostných dôvodov evakuovali letisko Toulouse-Blagnac. Dôvodom bol podozrivý predmet, ktorý sa našiel v jeho areáli, informoval spravodajský server International Business Times s odvolaním sa na francúzske médiá.

10:35 Polícia intenzívne hľadá 24-ročného Najima Laachraouia, tretieho aktéra teroristického útoku. 

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/AP, Twitter)

10:27 Belgický vojak pri pomoci zranenému.

10:23 Mapa včerajších teroristických útokov.

 

10:20 Pamiatku obetí si dnes Belgičania na viacerých miestach o 12.00 hod. uctia minútou ticha.

10:19 O bruselskom teroristickom útoku píšu svetové médiá na titulných stranách.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: topky)

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: topky)

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: topky)

10:15 Bezpečnostné jednotky aj dnes dohliadajú na priestor a okolie letiska Zaventem.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/AP)

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/AP)

10:14 Talianske ministerstvo vnútra oznámilo, že zatklo jedného podozrivého z terorizmu. Zatiaľ však nie je známe, či bol zapojený do bruselskej masakry.

10:11 V bruselských školách sa dnes učí ako obvykle. Ministerstvo školstva však v dôsledku utorkových útokov vydalo vestník, ktorým školy žiada prijať preventívne bezpečnostné opatrenia. Žiadne dieťa napríklad nesmie opustiť školu bez sprievodu svojho rodiča, ktorého musí pedagogický dozor „vizuálne identifikovať“. Školy dostali nariadenie strážiť všetky vchody do budov a pokúsiť sa nájsť alebo vytvoriť útočiská, kam by sa žiaci a učitelia mohli v prípade incidentu bezpečne uchýliť.

10:10 S obmedzeniami funguje v Bruseli dnes už aj autobusová doprava. Električky premávajú bez výpadkov. 

10:08 Bruselské letisko Zaventem zostane po utorkových útokoch zavreté na neurčito, informovala dnes belgická televízia RTBF. 

10:07 Európska únia musí po teroristických útokoch v Bruseli bezodkladne sprísniť dozor na svojich vonkajších hraniciach a zaviesť do praxe pripravovaný register cestujúcich v leteckej doprave (PNR). Podľa agentúry AFP to dnes vyhlásil francúzsky premiér Manuel Valls.

09:58 Na bruselských železničných staniciach sa vytvárajú dlhé rady. Polícia cestujúcim prehľadáva kabelky aj batožiny. Vojaci a policajti prísne strážia aj stanice metra.

09:56 Islamisti včera podľa organizácie SITE pohrozili ďalšími teroristickými útokmi, viaceré európske krajiny sprísnili bezpečnostné opatrenia.

09:54 Francúzske letisko Toulouse-Blagnac, ktoré dnes ráno kvôli bezpečnostnej hrozbe uzavreli, aktuálne už otvorili.

09:52 Belgický minister vnútra Jan Jambon dnes oznámil, že po utorkových útokoch v Bruseli, ktoré si vyžiadali 31 obetí, v meste nevyhlásia ďalšie mimoriadne bezpečnostné opatrenia okrem už platných. 

09:51 Mnohé z obetí teroristického útoku doteraz neboli identifikované a zúfalí príbuzní o nich nemajú žiadne správy.

 

09:46 Polícia bratov Bakraouiovcov minulý týždeň zadržala pri rozsiahlej razii v meste, nevzniesla však proti nim žiadne obvinenia a 16. marca ich prepustila.

09:38 Tváre útočníkov z bruselskej masakry.

 

09:31 Po bombových útokoch zavládol v Bruseli chaos. Nemocnice mali stav pohotovosti.

 

09:28 Belgická polícia je naďalej ostražitá, cestujúci hromadnou dopravou prechádzajú dvomi kontrolami.

09:24 Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie na viacerých miestach 10. a 11. parížskeho obvodu, ako aj na predmestí Saint-Denis.

09:16 Smútiaci Belgičania sa od včera zhromažďujú na jednom z hlavných bruselských námestí a kreslia naň svoje odkazy kriedou. 

09:12 Belgická vláda ešte nemá oficiálny zoznam s počtom zabitých pri včerajších teroristických útokoch. Hovorí sa o približne 31 mŕtvych a 260 zranených, medzi ktorými sú ľudia 40 národností.

09:08 Najim Laachraoui mal vo februári 2013 cestovať do Sýrie.

 

09:05 Aktérov utorňajšieho teroristického útoku zachytili bezpečnostné kamery. Polícia pátra po treťom mužovi sprava.

09:02 Takto vyzerá letisko Zaventem po teroristickom útoku dnes ráno.

 

08:59 RTBF ďalej informovala, že samovražedný atentátnik Khalid Bakraoui na falošný doklad totožnosti prenajal byt na Rue du Dries v bruselskej štvrti Forest, kde sa uplynulý týždeň počas policajnej razie odohrala prudká prestrelka. Vďaka tejto operácii sa koncom týždňa podarilo dolapiť Salaha Abdeslama, jediného zo žijúcich predpokladaných účastníkov vlaňajších teroristických útokov v Paríži.

08:57 Podozrivým je Najim Laachraoui (24)

Hľadaným páchateľom je muž tureckého pôvodu vo veku 24 rokov. Je majiteľom auta značky Audi S4 s belgickým evidenčným číslom, po ktorom polícia tiež pátra. Muž je belgickým tajným službám známy od vlaňajšieho apríla, keď v spoločnosti niekoľkým mladých ľudí vycestoval do Saudskej Arábie.

ONLINE Deň po bruselskej
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA/Belgian Federal Police via AP)

08:50 Tretím mužom, ktorý je podozrivý zo spáchania utorkových atentátov v Bruseli, je zrejme Najim Laachraoui, informoval na svojej webovej stránke belgický denník La Derniére Heure.

Najim Laachraoui
Zobraziť galériu (23)
Najim Laachraoui  (Zdroj: SITA/Belgian Federal Police via AP)

 

08:49 Polícia predpokladá, že úlohou tretieho atentátnika bolo aktivovať výbušný systém, ktorý však neexplodoval a nepoškodený sa našiel v zničenej odletovej hale letiska. Identita predpokladaných páchateľov útoku zatiaľ nie je známa.

08:42 Belgická polícia pokračuje dnes v rozsiahlom pátraní po jednom z podozrivých zo spáchania bombových útokov. Hľadaného zachytila bezpečnostná kamera v spoločnosti dvoch ďalších mužov, ktorí pravdepodobne zahynuli pri samovražedných bombových útokoch v letiskovej hale. Podozrivý, ktorý polícii zatiaľ uniká, je na zázname z bezpečnostnej kamery oblečený v bielom kabáte a na hlave má čierny klobúk. Jeho dvaja spoločníci, ktorí sa na letisku pravdepodobne vyhodili do vzduchu, sú oblečení v čiernom.

 

08:35 Polícia páchateľov podľa nemenovaného zdroja RTBF poznala kvôli kriminálnej minulosti, ale až doteraz neboli spájaní s terorizmom.

8:20 Teroristické útoky na bruselskom letisku Zaventem vykonali bratia Khalid a Ibrahim Bakraouiovci. Informovala o tom dnes belgická televízia RTBF s odvolaním sa na policajné zdroje.

8:15 Vo Francúzsku dnes ráno z bezpečnostných dôvodov evakuovali letisko Toulouse-Blagnac na juhozápade krajiny. Presná príčina nie je jasná, špekuluje sa však o súvislostiach s utorkovými atentátmi v Bruseli.

...

Viac o téme: BruselBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu