Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ROZHOVOR Juraj Droba z SAS: V politike som zažil veľa sklamaní, pozerám sa už len dopredu

Juraj Droba kandiduje na 13. mieste strany SAS.
Juraj Droba kandiduje na 13. mieste strany SAS.

BRATISLAVA - Poslancom je od roku 2010. Tvrdí o sebe, že je zástanca slobody a zodpovednosti a tieto hodnoty dôsledne presadzuje v parlamente. Je tiež úspešný podnikateľ a dobre rozumie problémom zamestnávateľov. Ako hodnotí jednofarebnú smerácku vládu a ako posunúť Slovensko dopredu? V rozhovore pre Topky to prezradí kandidát strany SAS Juraj Droba.

Na aký výsledok si vo voľbách trúfate?

Pred dvoma týždňami som ponúkal stávku o fľašu dobrého vína na 6 percent. Dnes si myslím, že SaS bude atakovať sedem percent.

Vzhľadom na percentá strany v prieskumoch, nemusí stačiť 13. miesto na to, aby ste sa dostali do parlamentu. Veríte, že sa prekrúžkujete?

Verím, ale aj pre to veľa robím. Nemyslím len predvolebné aktivity, ale počas celého volebného obdobia. Napokon už dvakrát som sa prekrúžkoval. V roku 2010 ma voliči potlačili z 13-teho na ôsme miesto, v roku 2012 z 22. na 11. Tento rok som na trinástom, za úspech budem považovať, ak sa zmestím do prvej desiatky.

Čo sú Vaše témy? S čím konkrétnym chcete osloviť voličov?

Tým, že Slovensko potrebuje mať nielen kultivované podnikateľské prostredie, ale aj kultivovaný priestor osobných slobôd a priestor na sebarealizáciu. A to sú moje nosné témy. V SaS mám na starosti osobné slobody. V parlamente som sa venoval aj právam spotrebiteľov, odstráneniu šikanovania občanov štátom, bezpečnosti cyklistov a motocyklistov, životnému prostrediu a podpore cestovného ruchu.

Máte skúsenosti s podnikaním, zakladali ste prestížnu slovenskú značku Double Cross Vodka. Ako hodnotíte podnikateľské prostredie na Slovensku?

Vláda Smeru brutálne zasiahla do kvality podnikateľského prostredia. Ak sa dostaneme k moci, ako prvé zrušíme daňové licencie a jedno po druhom rôzne polená, ktoré štát kladie do cesty živnostníkom a malým podnikateľom.

Viete si predstaviť lepšie podmienky pre zamestnávateľov? Ako by ste to zmenili?

Väčšou flexibilitou zákonníka práce, zavedením 15 percentnej dane z príjmu, výrazným znížením korupcie, zlepšením vymáhateľnosti práva, odbúraním byrokracie a reformou odvodov.

Aké rady by ste dali mladým slovenským podnikateľom?

Teší ma každý úspech slovenskej firmy. Podstatné je nebáť sa prekážok a bojovať. Úspech sa dostaví. Možno to znie ako klišé, ale mne to takto fungovalo celý život. Nie každý to dotiahne tak ďaleko ako ESET, ale úspech má mnoho podôb. Držím palce každému, kto naberie odvahu na vlastné podnikanie.

Čo je podľa Vás úplne najväčší problém na Slovensku?

To, že sa tu zakorenil systém, v ktorom si určité skupiny, firmy, či podnikatelia dokážu vydobyť viac výhod, viac privilégií na úkor spoločnosti – a to na základe politických konexií, úplatkov, pochybných darov či provízií. Toto je nádor, ktorý vážne metastázoval a zasiahol všetky sféry spoločnosti – od súdnictva až po zdravotníctvo. Musíme s ním rázne skoncovať. Zákon musí platiť rovnako pre každého.

Prečo krachla spolupráca s Danielom Lipšicom v Nove?

Daniel Lipšic sa v určitom momente rozhodol, že zruší stranícke frakcie, čím výrazne oslabil liberálov okolo Jozefa Kollára. Bola to hlavne jeho strana, urobil to, čo považoval za správne.  Dnes sa pozerám už len dopredu. 

Čo nakoniec rozhodlo o Vašom návrate k SASke?

Mentálne som SaS nikdy neopustil, môj odchod sa odohral v hektickom období, ale ani po čase som sa s ním vnútorne nevyrovnal. Tak som si priznal chybu a bavil sa s predsedom o návrate. Som vďačný kolegom, že mi dali druhú šancu. SaS som v roku 2009 zakladal a moje srdce v nej vždy ostalo.

Prečo Vás v roku 2014 odmietla strana SAS prijať naspäť?

Všetko chcelo čas, príliš sme tlačili na pílku. Nie všetky jazvy boli už zahojené.

Čo sa zmenilo, keď zmenili názor?

Nakoniec prevládlo rácio. Keď sa črtala možnosť znovuvytvorenia poslaneckého klubu vďaka môjmu návratu a vstupu Eugena Jurzycu, strana nás prijala. Bolo to v čase, keď boli preferencie na úrovni štyroch percent, takže sme neprišli k prestretému stolu, ale pracovať na tom, aby sme obhájili prítomnosť liberálov v parlamente. Po roku a pol tvrdej práce celej strany sa ukazuje, že to stálo za to.

Čo hovoríte na vyjadrenia o utečencoch predsedu Sulíka a podpredsedu Galka?

Oficiálna pozícia SaS je výsledkom tvrdej vnútrostraníckej diskusie. Takže pod obsah sa podpisujem.  Mne osobne je však bližší humanitárny aspekt migračnej krízy, aj keď  nevidím veci čiernobielo.

Ako komunikujete s voličmi, keď sa Vás pýtajú na názory Sulíka a utečencov?

Bez problémov. Väčšina voličov citlivo vníma aj bezpečnostné riziká, ktoré vyplývajú z voľného pohybu neidentifikovaných ľudí v schengenskom priestore. Voliči oceňujú triezve postoje SaS. Strana na rozdiel od premiéra Fica nevyvoláva vášne a paušálnu nenávisť voči moslimom, ale ponúka funkčné riešenia.

S kým si v strane najlepšie rozumiete?

Keďže som jeden zo šiestich zakladateľov SaS, mám v nej množstvo starých dobrých priateľov. V tejto kampani najužšie spolupracujem s Martinom Klusom.

Môžete sľúbiť, že keď sa dostanete do parlamentu, predložíte zákon o registrovaných partnerstvách?

Predložiť nie je problém. Problém je nájsť preň dostatočnú podporu v prevažne konzervatívnom prostredí. Takže ak sa mám k niečomu zaviazať,  tak k tomu, že túto tému neopustím a budem sa snažiť nájsť pre ňu pochopenie vo verejnosti. Ak totiž politické strany zistia, že verejnosť by akceptovala registrované partnerstvá, priechodnosť takéhoto zákona sa významne  zvýši.

Ako hodnotíte situáciu v Európe. Veľa ľudí má pocit, že to nejde správnym smerom, resp. že hrozia bezpečnostné konflikty. Prečo?

Lebo napriek pokročilej integrácii členské štáty EÚ sú v prvom rade samostatné štáty so svojimi dejinami a záujmami. Tieto záujmy neraz idú na úkor záujmov celku. Som proti európskemu superštátu, zároveň si však myslím, že voľný trh a voľný pohyb, rešpekt k ľudským právam sú vymoženosti, za ktoré musíme bojovať. A bezpečné Slovensko vidím výlučne ako krajinu, ktorá je súčasťou európskeho priestoru a transatlantickej spolupráce.

Čo by ste navrhli ako riešenie pre lepšie fungovanie eurozóny?

To je úplne jednoduché. Dodržiavanie dohodnutých pravidiel a sankcie pre tých, ktorí pravidlá už roky ignorujú.

Čo je najväčšia hrozba pre Európu? Rusko? Čína? Ekonomická hrozba?

Krátkodobo odchod Británie kvôli možnému domino efektu. A dlhodobo islamský terorizmus.

Kto bude nový americký prezident?

Začína to vyzerať tak, že Donald Trump môže vyhrať republikánske primárky. Je však natoľko polarizujúci, že v súboji o Biely dom ho porazí aj Ficovo vrece zemiakov. Z dvoch možností by som bol radšej, ak by to bola predvídateľná Hillary Clinton. Aj keď by som si nikdy nemyslel, že budem držať palce Demokratke. Mojim favoritom je skvelý kandidát Libertariánskej strany, Gary Johnson, ktorý však opäť skončí na beznádejnom treťom mieste. Ak máte chvíľu času, prečítajte si o ňom pár faktov. Obdivuhodný človek.

Viac o téme: ParlamentPoslanec SASJuraj DrobaVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu