Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Migranti dostali tvrdú ranu: Srbsko im hovorí jasné NIE, hranice prídu strážiť policajti z Maďarska

Tomislav Nikolič
Tomislav Nikolič (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Ak krajiny Európskej únie ležiace na migračnej trase zatvoria svoje hranice pre migrantov, urobí tak aj Srbsko, vyhlásil dnes srbský prezident Tomislav Nikolič. Podľa neho sa Srbsko musí vyhnúť tomu, aby sa stalo slepou uličkou, z ktorej migranti nebudú môcť pokračovať vo svojej ceste.

Srbsko tak "bude musieť uzavrieť svoje hranice pre migrantov, pretože tí tu nechcú zostať", povedal Nikolič, ktorého citovala agentúra AP. Srbsko už zvýšilo počet hliadok na hraniciach s Macedónskom a Bulharskom, aby znížilo prílev migrantov, ktorí hľadajú spôsoby, ako sa zo Srbska dostať do Chorvátska či Maďarska - krajín EÚ. V Srbsku sa momentálne nachádza približne 6000 migrantov.

Maďarsko pošle do Srbska 20 policajtov, budú  pomáhať strážiť južné hranice

Maďarsko pošle do Srbska 20 policajtov, ktorí budú pomáhať strážiť tamojšie južné hranice, pretože na západobalkánskej trase hrozí príchod ďalšej prisťahovaleckej vlny, povedal dnes maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so srbským rezortným partnerom Ivicom Dačičom.

"Maďarsko zastáva rozhodný názor, že Srbsko je pripravené na členstvo v Európskej únii, a jeho záujmom je, aby sa čoskoro stalo členom únie," zdôraznil podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie a dodal, že je to aj záujmom Maďarov žijúcich v Srbsku.

"Máme záujem na stabilnom a bezpečnom západnom Balkáne, k čomu je európska integrácia najrýchlejšou cestou. Podporujeme, dokonca žiadame, aby EÚ otvorila štyri nové kapitoly prístupových rokovaní so Srbskom," povedal Szijjártó.

Srbský minister podotkol, že jeho krajina sa môže stať najväčšou obeťou migračnej krízy kvôli svojej geografickej polohe na západobalkánskej trase, kadiaľ prechádzajú medzi dvoma časťami Európy masy prisťahovalcov. Vyjadril nespokojnosť s tým, že EÚ nemá jednotnú politiku v tejto otázke.

"Nemôžeme dovoliť, aby masy migrantov zostali na území Srbska. Tým by bola ohrozená aj regionálna stabilita," podčiarkol šéf srbskej diplomacie a dodal, že jeho krajina už dosiahla hranice svojej trpezlivosti a v prípade, že príde ďalšia vlna utečencov, prijme potrebné opatrenia. Dačič pripomenul, že vzájomné srbsko-maďarské vzťahy sú priateľské a v mnohých záležitostiach si tieto krajiny rozumejú, čo pred niekoľkými rokmi bolo ešte nepredstaviteľné.

Viac o téme: UtečenciMigrantiSrbskoTomislav Nikolič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu