Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Masa vzbúrených migrantov zo Srbska smeruje do Európy: Veľký pochod k maďarskej hranici

Pochod migrantov k maďarskej hranici Zobraziť galériu (4)
Pochod migrantov k maďarskej hranici (Zdroj: SITA/AP)

BELEHRAD - Niekoľko stoviek utečencov sa dnes pešo vydalo z centra Belehradu smerom k maďarským hraniciam. Migranti nesú ručne písané transparenty a skandujú výzvy na otvorenie hranice, informovala agentúra Reuters.

Migranti dostali tvrdú ranu: Srbsko im hovorí jasné NIE, hranice prídu strážiť policajti z Maďarska

V srbskom Belehrade demonštrovali dnes predpoludním migranti, ktorí požadovali otvorenie maďarských štátnych hraníc. Oznámila to maďarská verejnoprávna televízna stanica M1. Podľa informácií redaktora spravodajskej relácie Híradó začali viacerí migranti hladovku a žiadali, aby mohli prekročiť srbsko-maďarské hranice.

VIDEO Masa vzbúrených migrantov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Členovia humanitárnej organizácie sa ráno pokúsili migrantom rozdať vodu a jedlo, ale tí to odmietli. Neskôr sa medzi nimi vyskytli transparenty v angličtine, hlásajúce, že namiesto jedla a vody, chcú otvorenie hranice.

Skupina približne 200 ľudí teraz podľa Reuters mieri na sever pozdĺž rieky Sávy a občas sa zastavuje kvôli vyjednávaniu s políciou. Väčšina utečencov sú muži a chlapci do 30 rokov. "Sme ľudia, nie zvieratá," hlása jeden z transparentov.

Pri prechode cez mestečko Zemun, ktoré sa nachádza tesne pri Belehrade, sa kvôli nim vytvorili dopravné zápchy, autobusy meškajú. Skupinka smeruje do susednej Batajnice. Podľa portálu Blic ich niektorí srbskí obyvatelia v boji za cestou do Európy podporujú. V obchodoch im napríklad neúčtujú základné potraviny.

VIDEO Masa vzbúrených migrantov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mnoho utečencov v Belehrade sa podľa Reuters mylne domnievalo, že po víkendovom maďarskom referende o utečeneckých kvótach sa hranice opäť otvoria. Maďari sa ale vyslovovali k tomu, či súhlasia s prerozdeľovaním migrantov v rámci Európskej únie. Hlasovanie, v ktorom sa väčšina postavila proti kvótam, je kvôli malej účasti neplatné.

V Srbsku teraz zostáva asi 7000 utečencov zo Sýrie, Iraku, Afganistanu a ďalších krajín. V ceste ďalej do Európy nemôžu pokračovať kvôli plotu na maďarsko-srbskej hranici. Mnoho utečencov prebýva v provizórnych táboroch pri hlavnej stanici v Belehrade.

VIDEO Masa vzbúrených migrantov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Veľká skupina utečencov došla nedávno zo srbskej metropoly až do mesta Novi Sad v blízkosti hranice s Maďarskom. Odtiaľ ich úrady nechali rozviezť do utečeneckých centier v Srbsku.

Viac o téme: UtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu