Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemci utekajú pred utečeneckou politikou Merkelovej do tejto krajiny

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Nemci sa sťahujú do Maďarska, aby unikli pred utečeneckou politikou kancelárky Angely Merkelovej, citovali viaceré maďarské médiá v piatok titulok reportáže servera nemeckej televíznej stanice ZDF.

Autor Stephan Merseburger v nej uvádza, že Nemci sa už dávno sťahujú k maďarskému Balatonu, pretože je tam lacný život a cítia sa tam ako doma. Avšak teraz majú iný dôvod. Podľa jeho vyjadrenia totiž maďarský premiér Viktor Orbán robí kroky, ktoré Nemcom chýbajú v prípade Merkelovej - stavia plot proti migrantom. 

"Orbán hlása, že multikultúrna spoločnosť skrachovala, prisťahovanie moslimov prináša so sebou terorizmus, avšak Maďarsko je harmonickou krajinou, ktorú zatiaľ teror obchádza," dodal Merseburger. Otvorenosť a pohostinnosť prejavuje Maďarsko iba ľuďom, ktorí nie sú odkázaní na štátnu pomoc, a kresťanom. Pri ostatných sa drží zásady "neúprosného uzatvorenia sa". Práve to sa páči tej zhruba tisícke Nemcov, ktorí sa usadili kvôli utečeneckej kríze pri Balatone, uzatvára ZDF.

Nevzdáva sa, chce ich začleniť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pozvala lídrov najväčších nemeckých firiem vrátane Siemensu a Volkswagenu, aby spoločne diskutovali o spôsoboch začlenenia migrantov do sveta práce. Informoval o tom dnes denník Bild. Na stretnutí v kancelárskom úrade, naplánovanom na 14. septembra, chce Merkelová presvedčiť šéfov spoločností, aby vytvorili viac učňovských a pracovných príležitosti pre žiadateľov o azyl.

Kancelárka sa nachádza pod nátlakom, aby zmiernila finančnú a administratívnu záťaž, ktorú znášajú miestne úrady pri starostlivosti o utečencov a migrantov. Tých totiž prišlo do Nemecka vďaka utečeneckej politike otvorených dverí od začiatku roka 2015 až vyše milióna, pripomenula dnes v správe tlačová agentúra DPA.

Merkelovej vláda schválila v júli balík opatrení na integráciu migrantov, vďaka ktorým sa budú títo ľudia učiť nemčinu a otvoria sa im cesty na pracoviská. Na iniciatíve Merkelovej vlády, nazvanej "My spoločne", sa zúčastňujú aj ďalšie firmy, napríklad automobilky Daimler a Opel, módy návrhár Hugo Boss alebo Deutsche Bank.

V krajine silnejú protiprisťahovalecké nálady, ktoré vyplývajú zo strachu, že noví príchodzí odčerpajú štátne financie a obsadia trh práce. Avšak firmy "vnímajú dlhodobý potenciál migrantov v Nemecku". Uvádza sa to na webovej stránke iniciatívy "My spoločne". Účastníci iniciatívy "chcú zohrať pozitívnu úlohu pri zmene spoločnosti a chcú prispieť k atmosfére otvorenosti a vzájomného porozumenia v Nemecku", píše sa na webe.

Viac o téme: UtečenciNemciAngela MerkelováMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu