Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vlaňajšie nepokoje na srbsko-maďarskom prechode: Obhajcovia začali konať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Obhajcovia migrantov v kauze vlaňajších masových nepokojov na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2 dnes na okresnom súde v juhomaďarskom Segedíne žiadali súd o oslobodenie obvinených, respektíve o zrušenie procesu pre absenciu zákonného obvinenia.

Podľa agentúry MTI prokurátor Róbert Ambruzs v stredu v tomto procese žiadal súd, aby všetkých deväť obvinených Sýrčanov a jedného Iračana odsúdil na trest odňatia slobody za ilegálne prekročenie hraničných zábran a za účasť na nepokojoch. Medzi obvinenými je aj jedna žena. Obhajcovia v záverečnej reči dnes spochybnili zákonnosť obvinení. Tvrdili, že pri hraničnom priechode síce došlo k nepokojom a obvinení vstúpili na maďarské územie, avšak nezúčastnili sa násilných činov. Prokurátor i policajti, ktorí v procese vypovedali, podľa obhajcov neopodstatnene predpokladali, že obvinení vedeli, že konajú protizákonne.

Obvinení zhodne tvrdili, že po ústupe polície vkročili na maďarské územie cez otvorenú bránu. Z premietnutých videozáznamov bolo zrejmé, že viacerí z nich prekročili hranice až po tom, čo skončili násilné prejavy a maďarskí policajti vpustili viaceré rodiny migrantov. Počas dnešného pojednávania demonštrovalo pred budovou súdu niekoľko aktivistov, ktorí požadovali prepustenie obžalovaných.

Súd vynesie rozsudok v piatok. Migranti pri Röszke 16. septembra 2015 napadli maďarských policajtov v snahe preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie. Cudzinci vyzbrojení kameňmi a palicami prerazili hraničné zábrany, pričom maďarskí policajti zareagovali použitím slzotvorného plynu a vodného dela. Pri incidente sa zranilo 20 príslušníkov polície, z nich dvaja ťažšie.

Migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu. Policajti na súde uviedli, že nemohli proti nim zasiahnuť, pretože migranti boli na srbskom území. Preto sa stiahli v nádeji, že sa dav upokojí. Túto chvíľu však migranti využili na to, aby prelomili zátarasy a zhruba 200 z nich ilegálne vstúpilo na maďarské územie.

Na hranici sa chystá výstavba plotu

Chorvátska polícia dnes oficiálne potvrdila pôvodnú informáciu novín Večernji list, že na chorvátsko-srbskej štátnej hranici vyrastie plot. Stane sa tak na hraničnom priechode Batina v okolí chorvátsko-maďarsko-srbského trojuholníka, ktorý Chorvátsko vlani v septembri kvôli migračnej vlne dočasne uzavrelo.

Srbské orgány informovali predtým partnerov v Chorvátsku, že stovky migrantov prešli cez tzv. územie nikoho medzi oboma krajinami. Informovali o tom dnes tlačová agentúra DPA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Balkánska migračná trasa bola až do svojho marcového uzavretia hlavným smerom, ktorým utečenci prúdili z Grécka ďalej do stredo- a západoeurópskych krajín. Po Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku a Srbsku však hranice pre migrantov zatvorilo aj Macedónsko.

Napriek tomu sa počet utečencov prichádzajúcich do Srbska cez Bulharsko a práve Macedónsko v poslednom čase mierne zvýšil. Aktuálne tam podľa zdrojov UNHCR registrujú 300 nových prichádzajúcich migrantov denne. Keďže Maďarsko umožňuje vstup do dvoch tranzitných zón na hranici so Srbskom len asi 30 ľuďom za deň, chce Chorvátsko zrejme prekaziť, aby práve cez jeho územie viedla nová alternatívna migračná trasa.

Viac o téme: OslobodenieMigrantiRöszka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu