Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Británia strhla lavínu, základy EÚ sa otriasajú: Referendum sa skloňuje v ďalšej krajine

Timo Soini
Timo Soini (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Referendum o členstve v Európskej únii je vo Fínsku počas pôsobenia terajšej vlády nepravdepodobné. Vyhlásil to dnes fínsky minister zahraničných vecí Timo Soini, predseda euroskeptickej strany Fíni, ktorého cituje agentúra DPA.

"Pri súčasnom rozložení síl táto vláda referendum nenavrhne," povedal Soini pred novinármi. Minister napriek tomu privítal občiansku iniciatívu za takéto hlasovanie, za ktorou stojí mládežnícke krídlo jeho strany, keďže podľa neho "vyvoláva debatu, čo je dobré".

Soiniho strana Fíni je od vlaňajška súčasťou stredopravicovej vládnej koalície na čele s premiérom Juhom Sipiläom, ktorej členmi sú aj Sipiläova Strana stredu a konzervatívna Strana národnej koalície. Najbližšie parlamentné voľby sú vo Fínsku naplánované na rok 2019.

Ohľadne minulotýždňového referenda v Británii, v ktorom voliči rozhodli o vystúpení krajiny z EÚ, Soini povedal, že tento verdikt je potrebné rešpektovať a zodpovednosť zaň nesie samotný európsky blok. Vodca mládežníckeho krídla Fínov začal tento týždeň takisto petíciu za referendum o členstve v EÚ, do ktorej Fínsko vstúpilo v roku 1995. Podľa platného zákona sa môže fínsky parlament petíciou zaoberať, ak ju podpíše najmenej 50.000 občanov.

Strana Fíni zaujme stanovisko k navrhovanému referendu, až keď prijme svoj nový volebný program, teda koncom roka 2018 alebo začiatkom roka 2019, povedal Soini.

Rakúsky kancelár i maďarský premiér vylúčili referendum o členstve v EÚ

Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern i maďarský premiér Viktor Orbán dnes po skončení summitu Európskej únie v Bruseli vylúčili konanie referend o členstve v únii vo svojich krajinách. Informovali o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF a tlačová agentúra APA.
"Maďarsko je členom Európskej únie. Podobná iniciatíva nie je na stole, dokonca aj radikálna pravica zmenila svoj postoj," uviedol Orbán. Zdôraznil však, že na jeho postoji v otázke migrácie sa nič nezmenilo a že na jeseň sa v Maďarsku uskutoční referendum o postoji k Bruselom navrhovaným záväzným kvótam na prerozdelenie utečencov.

Predseda maďarskej vlády, ktorý je známy kritikou Bruselu, bol však tentoraz zdržanlivý aj v kritike Európskej komisie. Na otázku, či by mali výsledky britského referenda mať i personálne dôsledky, reagoval slovami, že by bolo teraz veľmi jednoduché útočiť na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. "My to však neurobíme," poznamenal.
Orbán však dal jasne najavo, že podľa jeho názoru by rokovania o vystúpení Británie z Európskej únie mala viesť Európska rada, a nie Európska komisia.

Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern konštatoval, že Rakúsko podobnému plebiscitu nevystavia. Podľa jeho slov stavia skôr na politické vedenie a analýzu, či členstvo v únii krajine čosi prináša. Aj v kruhu 27 európskych lídrov panovala podľa jeho slov zhoda na tom, že sa treba koncentrovať na pragmatické, konkrétne riešenia, pričom v centre pozornosti by mali byť bezpečnosť a migrácia na strane jednej, respektíve pracovné príležitosti, trh práce a hospodársky rast na strane druhej.

Už na septembrovom summite únie v Bratislave by rakúsky kancelár privítal konkrétnu podobu balíka opatrení v sfére migrácie. Momentálne nie je vhodný čas na diskusiu o veľkých reformách, obrovských víziách a novom začiatku, podčiarkol šéf rakúskej spolkovej vlády a dodal, že teraz ide o každodenné problémy, obavy súvisiace s klesajúcou životnou úrovňou, ktorú nepociťujú iba elity, ale aj tvrdo pracujúci ľudia. Migračná kríza nie je určujúcou témou iba v oblastiach ňou zasiahnutých, poznamenal Kern.

Rakúsky kancelár vyzdvihol význam ochrany vonkajších hraníc únie a plánovanú pomoc severnej Afrike podľa príkladu niekdajšieho Marshallovho plánu. Cieľom je aj spracovanie žiadostí o azyl priamo na mieste. Ak sa nedokážeme postarať o ľudí na úteku priamo na mieste, ale až na Brenneri, bude z toho veľmi ťažká situácia, vyhlásil.

Viac o téme: ReferendumTimo Soini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu