Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Migranti nedajú záchranárom vydýchnuť: Na mori objavili vyše tisíc utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JANOV - Približne 1230 migrantov zachytili počas včerajšieho dňa pri viacerých záchranných operáciách v strednej časti Stredozemného mora. Na jednom z člnov našli tiež mŕtveho muža, oznámila dnes večer talianska pobrežná stráž.

Celkovo deväť operácií vykonali plavidlá talianskej pobrežnej stráže a vojenského námorníctva, humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) a španielskych námorných síl. Posádka lode MSF objavila mŕtveho migranta na člne, na ktorom sa viezlo ďalších 133 ľudí, informovala tlačová agentúra DPA.

Už v sobotu talianska pobrežná stráž v spolupráci s ďalšími námornými misiami dostala z mora medzi pobrežím severnej Afriky a Sicíliou do bezpečia viac než 1300 migrantov. Taliansko sa v posledných týždňoch, a síce po uzatvorení tzv. balkánskej trasy, opäť stalo hlavnou vstupnou bránou pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy.

Z údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), aktualizovaných v piatok 10. júna, vyplýva, že do Európy tento rok dorazilo po mori 207.260 migrantov, z nich 48.761 cez Taliansko. Za rovnaké obdobie 2856 migrantov pri pokuse dostať sa cez Stredozemné more zahynulo alebo je nezvestných.

Viac o téme: MigrantiTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu