Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Turecko zachránilo na mori vyše 70 migrantov: Už čoskoro začne platiť nová dohoda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

IZMIR - Turecká pobrežná stráž zachránila v Egejskom mori viac ako 70-člennú skupinu migrantov, ktorí sa plavili do Grécka na gumovom člne. Podľa vyhlásenia, ktoré dnes prevzala agentúra AP, uvedené plavidlo spozorovali ešte v nedeľu pri pobreží tureckej provincie Izmir, iba niekoľko kilometrov od gréckeho územia.

V člne sa nachádzalo 70 migrantov zo Sýrie, dvaja Palestínčania, Somálčan a Jemenčan. Pri záchrannej operácii asistovala jedna z tureckých vojnových lodí, uviedla vo vyhlásení pobrežná stráž.

Medzi Tureckom a EÚ má 4. apríla začať platiť dohoda, na základe ktorej budú migranti prichádzajúci na grécke ostrovy z Turecka zadržaní a vrátení. Za každého vráteného Sýrčania však bude iný sýrsky utečenec presunutý z Turecka do niektorej z európskych krajín.

Počty migrantov, ktorí sa vyloďujú na gréckych ostrovoch, sa po niekoľkodňovom poklese opäť zvyšujú. Podľa údajov gréckej vlády sa dostalo na ostrovy Lesbos, Samos, Chios a Kos za 24 hodín predchádzajúcich dnešnému ránu 766 ľudí, čo predstavuje približne trojnásobok oproti predošlým dňom, keď boli v tomto regióne horšie poveternostné podmienky.

Za sedem dní dorazilo do Grécka z Turecka iba 685 migrantov

Prílev migrantov z Turecka do Grécka sa v ostatných dňoch výrazne zoslabil. V dňoch 22. až 28. marca dorazilo z Turecka na grécke ostrovy iba 685 migrantov, čo predstavuje priemer menej ako 100 osôb denne, informovala v utorok agentúra APA s odvolaním sa na údaje agentúry EÚ Frontex.

Od 13. do 19. marca úrady zaregistrovali 4780 nových migrantov, čo bol denný priemer 682 osôb, avšak na sklonku februára to bolo viac ako 15.000 utečencov týždenne; teda vyše 2000 denne, kým v januári bola táto bilancia ešte vyššia. Aktuálny trend je spôsobený dohodou Európskej únie a Turecka, na základe ktorej od 20. marca úrady všetkých migrantov z vonkajších hraníc únie vracajú späť do Turecka.

Viac o téme: TureckoIzmir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu