Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

So slzami sa vrátili späť do Iraku: Spovede migrantov, prečo to už nevedeli v Európe vydržať

Späť do rodného Iraku Zobraziť galériu (2)
Späť do rodného Iraku (Zdroj: Youtube/Reuters)

HELSINKI - Niektorí padli na kolená a bozkávali zem v príletovej hale. Iní prehltli slzy radosti. To boli scény sprevádzajúce návrat 103 väčšinou mladých irackých žiadateľov o azyl, ktorí sa z Fínska vrátili späť do Bagdadu, napísal spravodajský server The Times.

Táto krajina sa s migrantmi nemazná: Prísny tábor uprostred púšte a potom vyhadzov do Afriky

Iračania boli v prvom charterovom lete zaistenom fínskou vládou v snahe uspokojiť požiadavky migrantov, ktorí putovali do najsevernejšej krajiny Európskej únie, než sa rozhodli, že im bude lepšie doma. "Vďaka bohu, že sme sa vrátili domov," povedal Amir Abbás. "Žiť vo Fínsku je hrozne zložité, pretože naše tradície a kultúra sú odlišné."

V mnohých prípadoch museli vysídlenci zaplatiť tisíce dolárov a riskovať život, aby podstúpili náročnú cestu do Európy. "Ich návrat nás veľmi potešil," povedal Ahmad Džamál, hovorca irackého ministerstva zahraničia, ktorý ich pri prílete prišiel privítať. Podľa Džamala chce opustiť Fínsko toľko Iračanov, že bude vypravovaný najmenej jeden charterový let týždenne.

V minulom roku o azyl vo Fínsku požiadalo 32.500 utečencov - desaťkrát viac, ako v predchádzajúcom roku. A zhruba 20.500 z nich tvorili Iračania. Oficiálni činitelia uviedli, že mnohých z utečencov do Fínska priťahuje jeho veľkorysý systém sociálnej starostlivosti. Avšak už 3100 z nich žiadosť o azyl stiahlo a mnohí zamierili späť domov.

So slzami sa vrátili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Reuters)

Podľa fínskych úradníkov sa niektorí z nich stretávali s učením veľmi ťažkého jazyka a tiež zistili, že možnosti zamestnania sú obmedzené. A svoju úlohu zohrala aj depresívna temnota a chlad fínskej zimy, rovnako ako kultúrne odlišnosti.

Žiadatelia o azyl sa vo Fínsku stretli so zmiešaným prijatím. Ultrapravicová skupina, ktorá si hovorí Ódinovi vojaci, začala protiimigrantské hliadky v 25 fínskych mestách. V posledných týždňoch sa proti akciám krajnej pravice postavili aktivisti obhajujúci práva utečencov, ktorí si obliekli klaunské kostýmy a hovoria si Ódinovi LOL-áci (podľa anglickej skratky pre hlasitý smiech LOL).

Fínsky premiér Juha Sipilä vlani v septembri vyzval Fínov, aby migrantom pomohli, a sľúbil, že jednu utečeneckú rodinu ubytuje vo svojom vlastnom vidieckom sídle. Od toho času ale tento plán na neurčito odložil k ľadu, a fínska vláda pristúpila k obmedzujúcim opatreniam pre vstup utečencov do krajiny. "Žiť tam je veľmi ťažké," povedala jedna zo žien, ktorá bola v skupinke repatriantov. "Vrátila som sa domov. Som šťastná. Mám dobré spomienky na Irak."

Viac o téme: UtečenciIrakFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu