Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zarážajúce správy zo Švédska: Rok tajili sexuálne útoky podobné silvestrovským v Kolíne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ŠTOKHOLM - Útoky mužov na nemecké ženy sa nekonali len v Nemecku. Zo Švédska teraz prichádzajú zarážajúce správy. Útoky mužov s utečeneckým pozadím sa v severskej krajine odohrali už pred rokom. Policajti o tom chceli informovať aj verejnosť, ale novinári mlčali!

Incidenty sa odohrali v lete v roku 2014 na jednom koncerte. Asi stovka prevažne Afgancov sexuálne obťažovala násťročné dievčatá. Obchytkávali ich a chceli sa im dostať pod oblečenie, informuje český portál echo24.cz. Médiá o tom však vôbec neinformovali, napriek viacerým telefonátom od polície.

V polovici augusta sa odohral koncert švédskej speváčky Zary Larssonovej z koncertu We Are Sthlm. Publikum tvorili väčšinou mladé dievčatá. Pre ne sa kultúrny zážitok premenil v hrôzu, keď ich zhruba stovka väčšinou Afgancov začala sexuálne napádať a obťažovať.

Zarážajúce správy zo Švédska:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Novinári mlčali

Aj keď polícia na akcii zasahovala, na druhý deň ste sa o incidente vo švédskych médiách nedočítali. Muži zákona sa snažili o tom informovať najväčší švédsky denník Dagens Nyheter, ale márne. Prostredníctvom jednej novinárky chceli podať o udalosti svedectvo, no bez výsledku. Rovnako chcel o nechutnostiach hovoriť aj očitý svedok, ale aj on sa k slovu nedostal.

"O kauzu sa vtedy veľmi zaujímala a počúvala ma, kým som jej nepovedal, že muži, ktorí útočili, boli mladí žiadatelia o azyl z Afganistanu a Sýrie. Cítil som, že zmenila tón hlasu, ale tiež povedala, že kontaktuje políciu," povedal novinárke podľa českého portálu svedok, ktorý pracoval u policajtov ako psychológ. Noviny Dagens Nyheter za to utŕžili veľkú vlnu kritiky.

Zarážajúce správy zo Švédska:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Noviny sa rozhýbali až po udalostiach v Kolíne

Novinárka sa neskôr spojila s políciou, ale to bolo posledný raz. Od momentu, kedy sa dozvedela, že útočníci boli migranti, sa o prípad nezaujímala. Podľa svedka útoky prebiehali koordinovane a systematicky. Tá istá novinárka sa o tému znovu začala zaujímať až po udalostiach v Kolíne. Kontaktovala dotyčného svedka a článok o útokoch bol o pár dní na svete. Článok nevyšiel podľa nej hneď kvôli editorovi, ktorý správy vyhodnotil ako nepodložené.

Iný uhol pohľadu na udalosti vo Švédsku ukázali britské noviny Financial Times. Podľa nich nechcela o incidentoch informovať polícia, ktorá sa obávala, že témou pomôžu radikálom zo strany Švédski demokrati. Editori novín sa taktiže obávali, že podnietia týmto článkom rasistické vášne.

Nemci protestovali proti útokom
Zobraziť galériu (5)
Nemci protestovali proti útokom  (Zdroj: SITA)

Útočili prevažne muži s utečeneckým pozadím

Mnohé ženy pohybujúce sa počas silvestrovskej noci v okolí kolínskej železničnej stanice sa stali obeťami sexuálnych útokov a krádeží, ktoré podľa svedkov páchali muži cudzokrajného výzoru. Skupiny týchto násilníkov sa údajne vyčlenili z približne tisícového davu zhromaždeného v tejto časti Kolína nad Rýnom. Podobné útoky na ženy počas vítania nového roka hlásili aj z ďalších nemeckých miest.

Viac o téme: útokyImigrantiTajné službyŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu