Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Rekordér medzi utečencami, Nemecko sprístupnilo utečencom časť svojej ústavy v arabčine

Migranti v Nemecku Zobraziť galériu (3)
Migranti v Nemecku (Zdroj: SITA)

PASSAU - Do Nemecka dorazil so svojou rozvetvenou rodinou afganský utečenec, ktorý o sebe tvrdí, že má 110 rokov. Informovala o tom dnes polícia v meste Passau ležiacom na hraniciach s Rakúskom.

"Po deväťčlennú rodinu sme boli v Passau v nedeľu," citovala hovorcu polície Wernera Straubingera agentúra DPA. Uviedla, že v skupine boli aj štyri deti a tehotná žena. 

Muž je údajne nevidiaci a neschopný rozprávať. Rodinu previezli do prijímacieho centra pre utečencov v Deggendorfe, kde 60-ročná dcéra nahlásila, že jej otec sa narodil 1. januára 1905. 
Tento dátum však nebolo možné overiť. Rodina, ktorej členovia zastupujú štyri generácie, nemala totiž žiadne doklady. 

Tlmočník vyjadril presvedčenie, že príbeh rodiny je dôveryhodný. Muž používa barlu a pohybuje sa iba pomaly. Podľa jeho dcéry im cesta z Baglánu trvala asi mesiac. Mužskí členovia rodiny starého muža často nosili. Afganská rodina opustila Baglán po tom, ako troch jej členov - bratov - zabili príslušníci Talibanu.

Počas utorka prišlo do Maďarska vyše 6600 utečencov

Na územie Maďarska prišlo v utorok ďalších viac ako 6600 utečencov, z ktorých takmer všetci využili trasu cez chorvátsko-maďarskú hranicu. S odvolaním sa na vyhlásenie maďarskej polície o tom dnes informovala agentúra APA.

Utečenci sa presúvajú do Maďarska cez Chorvátsko od polovice septembra, keď Budapešť sprísnila režim na hranici so Srbskom. Podľa APA v noci nadnes pokračoval aj prílev utečencov z Maďarska do Rakúska, pričom z hraničného priechodu Nickelsdorf hlásili príchod 3200 osôb. 
Agentúra priniesla taktiež aktuálnu štatistiku z Chorvátska, ktoré za posledné dva týždne zaznamenalo na svojom území vyše 88.500 utečencov. Z nich viac ako 4200 prišlo zo Srbska v utorok, uviedla s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva vnútra v Záhrebe. 

Maďarská vláda medzitým oznámila, že vyčlení dodatočných 1,18 mil. eur na starostlivosť o neplnoletých utečencov, ktorých na ceste nesprevádzajú dospelí. 

Nemecko sprístupnilo utečencom časť svojej ústavy v arabčine

Nemecko sprístupnilo prvých 20 článkov svojej ústavy v arabčine so zámerom pomôcť utečencom lepšie sa integrovať. Ide o články, ktoré sa zaoberajú základným právom na slobodu prejavu, informovala dnes agentúra Reuters.Krajina momentálne čelí prílevu migrantov, ktorých má podľa predpokladov do konca roka prísť približne 800.000, a to ekonomických migrantov i žiadateľov o azyl utekajúcich pred vojnou z Blízkeho východu a Afriky. 

Odhliadnuc od nákladov a praktických aspektov spojených so starostlivosťou o takýto vysoký počet ľudí, predstavujúci takmer jedno percento obyvateľstva, sa mnoho Nemcov obáva, ako sa utečenci integrujú do spoločnosti. 

Vicekancelár Sigmar Gabriel, ktorý je predsedom koaličných sociálnych demokratov (SPD), pre denník Bild uviedol, že utečenci sú v Nemecku vítaní, avšak musia vyvinúť úsilie o prispôsobenie sa tamojším podmienkam. "Ľudia, ktorí sem prídu, sa musia naučiť nielen nemecký jazyk, ale si tiež osvojiť pravidlá spolunažívania. Som presvedčený, že prvých 20 článkov našej ústavy tvaruje našu kultúru," povedal Gabriel pre denník Bild. Nemecká vláda nechala vytlačiť 10.000 kusov tohto textu, ktorý bude rozdávaný utečencom v registračných strediskách. 
Základný zákon prijalo Nemecko v roku 1949. Dokument stanovuje zásady, ktoré tvoria základ právneho systému štátu, ako aj rozdelenie moci medzi ústrednou vládou a 16 nemeckými spolkovými krajinami. 

"Nikoho nenútime, aby po príchode do Nemecka zmenil svoje vierovyznanie či súkromný život. Pre našu kultúru je však dôležité, aby sa pravidlá našej demokratickej spoločnosti vzťahovali na každého," dodal Gabriel. Utečenci musia akceptovať pravidlá ako odluka cirkvi od štátu, rovnaké práva pre mužov a ženy, právo na sexuálnu orientáciu a slobodu prejavu, zdôraznil vicekancelár, pričom zdôraznil, že Berlín netoleruje ani antisemitizmus.

Migranti v Nemecku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: RekordUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu