Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarsko požiadalo Česko o ďalšiu pomoc pri ochrane schengenskej hranice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Maďarsko požiadalo Českú republiku o ďalšiu pomoc pri strážení schengenskej hranice v súvislosti s utečeneckou krízou. Česi už do Maďarska prisľúbili poslať vojakov a ženijnú techniku. Najnovšie vraj Maďari žiadajú napríklad o policajtov, automobily alebo stavebné stroje, napísal dnes na svojej internetovej stránke Český rozhlas (ČRo).

O žiadosti Maďarska informoval počas utorňajšieho zasadania Bezpečnostnej rady štátu minister obrany Martin Stropnický (ANO). Podľa neho je zoznam toho, čo by Maďari potrebovali, relatívne dlhý. "Až teraz budeme vyhodnocovať, čo z toho môžeme, čo z toho môžeme menej, a čo z toho nemôžeme," povedal minister s tým, že so svojím maďarským náprotivkom by mohol o požiadavkách hovoriť na štvrtkovom stretnutí ministrov obrany krajín NATO v Bruseli. 

Vláda už v pondelok odsúhlasila, že Maďarsku poskytne na ochranu schengenskej hranice vojakov, a do krajiny pošle aj nákladné automobily, vrtnú súpravu a desať poľných kuchýň. Podľa pôvodných informácií malo ísť asi o 25 vojakov, ktorí by mali v Maďarsku pôsobiť v období od 13. októbra do 15. decembra. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však už predtým pripustil, že konečná pomoc bude možno vyššia. O ochote vlády pomôcť Maďarsku s ochranou schengenskej hranice hovoril Sobotka aj po zasadaní Bezpečnostnej rady štátu - podľa neho by sa však do akcie mali zapojiť aj ďalšie krajiny Vyšehradskej štvorky. 

"Boli by sme radi, keby sa tejto akcie zúčastnili aj zástupcovia Poľska a Slovenska," povedal Sobotka. V podobnom duchu vraj postupuje aj ministerstvo vnútra - Maďarsko by totiž okrem vojakov uvítalo aj policajtov. Zatiaľ sa hovorilo o viac ako sto ľuďoch. "Ja som dal úlohu policajnému prezidentovi, aby konal so svojimi partnermi v okolitých krajinách, aby sme boli pripravení už konkrétne reagovať na požiadavky Maďarska," uviedol minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD).  O takto pripravenom pláne pomoci by potom rozhodla vláda, "ktorá by schválila vyslanie kontingentu policajtov a vojakov v spoločnej iniciatíve," dodal podľa ČRo Chovanec. 

Zo Slovenska vyhostili troch Afgancov, prekročili hranicu nepovoleným spôsobom

Troch štátnych príslušníkov Afganistanu vyhostili v týchto dňoch z územia Slovenska. Informovala o tom hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická.

Afgancov zadržala polícia v pondelok (5.10.) v katastri obce Nová Sedlica, okres Snina. Keďže pri sebe nemali doklady, muži zákona ich za účelom zistenia totožnosti predviedli na policajné oddelenie. Afganci prekročili hranicu v smere z Ukrajiny na Slovensko nepovoleným spôsobom - mimo hraničného priechodu a na našom území sa zdržiavali neoprávnene. "Jedna z osôb bola jednorazovo ošetrená v nemocnici z dôvodu vyčerpanosti. Cudzinci boli následne z územia SR administratívne vyhostení," priblížila Kopernická.
 

Viac o téme: UtečenciSchengenská hranicaMigrantiMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu