Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalšia letecká tragédia? Taliban údajne zostrelil dopravné lietadlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL – Radikálne islamistické hnutie Taliban tvrdí, že jeho mudžahedíni zostrelili v noci nadnes na východe Afganistanu americké vojenské dopravné lietadlo C-130.

"Naši mudžahedíni zostrelili v Džalalabade štvormotorové americké lietadlo," uviedol na Twitteri hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžahíd. Ďalej napísal, že pri tejto akcii bolo "na základe dôveryhodných informácií zabitých 15 okupačných a niekoľko bábkových vojakov". 

Taliban je známy tým, že uvádza prehnané počty obetí svojich útokov. Televízia NBC s odvolaním sa na hovorcu americkej armády plukovníka Briana Tribusa predtým informovala, že 12 ľudí vrátane piatich amerických vojakov zahynulo v noci nadnes pri havárii dopravného lietadla C-130 štartujúceho z letiska v afganskom meste Džalalabad. Neskôr údaje spresnil s tým, že vojakov, ktorí tvorili posádku lietadla, bolo šesť. 

Zvyšných päť obetí tvoria civilisti pracujúci pre operáciu s názvom Rozhodná podpora (Resolute Support) pod vedením NATO, ktorej cieľom je cvičiť a radiť afganským bezpečnostným silám. Tá v Afganistane odštartovala po tom, čo sa koncom roka 2014 skončila vojenská bojová misia zahraničnej koalície. V krajine však zostalo niekoľko tisíc zahraničných vojakov vrátane zhruba 10.000 Američanov. 

Nešťastie sa stalo krátko po polnoci miestneho času (21.30 h SELČ). Príčina havárie stále nie je známa. V čase nešťastia neboli v oblasti hlásené žiadne nepriateľské aktivity. 
C-130 je štvormotorové turbovrtuľové lietadlo slúžiace na prepravu personálu a nadrozmerných nákladov. 

 12 mŕtvych pri havárii dopravného lietadla C-130 v Džalalabade

Dvanásť ľudí vrátane piatich amerických vojakov zahynulo v noci nadnes pri havárii štartujúceho dopravného lietadla C-130 na letisku v afganskom meste Džalalabad. Informovala o tom televízia NBC s odvolaním sa na hovorcu americkej armády plukovníka Briana Tribusa. Nešťastie sa stalo krátko po polnoci miestneho času (21.30 h SELČ). Päť mŕtvych vojakov USA tvorilo posádku lietadla, päť civilných dodávateľov boli cestujúci. Na zemi zahynuli dvaja miestni afganskí civilisti.

Civilní dodávatelia podporujú operáciu s názvom Rozhodná podpora (Resolute Support) pod vedením NATO, ktorej cieľom je cvičiť a radiť afganským bezpečnostným silám. Tá v Afganistane odštartovala po tom, čo sa koncom roka 2014 skončila vojenská bojová misia zahraničnej koalície.
Príčina havárie zatiaľ nie je známa. V čase nešťastia neboli v oblasti hlásené žiadne nepriateľské aktivity.

C-130 je štvormotorové turbovrtuľové lietadlo slúžiace na prepravu personálu a nadrozmerných nákladov.

Viac o téme: Taliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu