Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MAPA Utečenci hľadajú nové nebezpečné cesty do Európy: Jedna z nich vedie na Slovensko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Pokračujúci svár medzi štátmi Európskej únie a maďarský plot, blokujúci cestu, núti utečencov z Afriky a Ázie hľadať nové trasy, akými sa dostať do svojho vytúženého cieľa na starom kontinente. Bohužiaľ, pre ľudí, ktorí sa rozhodli opustiť svoje domovy, sú ostatné možnosti pracnejšie a náročnejšie, ale ani napriek tomu sa svojho sna nechcú vzdať. Podľa International Business Times vedie jedna z čiernomorských "diaľnic" aj na Slovensko a potom ďalej na Západ.

Matka štyroch detí v slzách: Život rodiny utečencov v Nemecku nabral otrasné rozmery!

"Ľudia si nájdu ďalšie cesty, a v prípade že nie, tak zostanú v týchto krajinách a budú protestovať," uviedol Sanjayan Srikanthan z Medzinárodného záchranného výboru, ktorý upozornil, že s blížiacou sa zimou, by mohlo uviaznutie pri tranzite znamenať vystavenie krutým podmienkam v strednej a východnej Európe.

"Veľkým rizikom je, že keď dôjde k zhromažďovaniu ľudí v Srbsku a Macedónsku, musíme sa pozrieť na zátaž, ktorú to bude predstavovať pre tieto malé krajiny," povedala Elizabeth Collettová, riaditeľka Európskeho inštitútu pre migračnú politiku.

Vojna, ktorá sa začala v Sýrii v roku 2011, pripravila o život viac ako 200-tisíc ľudí a vysídlila milióny ďalších, čo viedlo utečencov vydať sa na nebezpečnú cestu do Európy, kde žiadajú o azyl. Mnoho utečencov, ktorí vkročili do Európy v priebehu minulého roka, išlo trasou zo Sýrie cez Stredozemné more do Talianska alebo Grécka. K 15. septembru podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu zahynulo v oblasti Stredomoria približne  2800 ľudí.

MAPA Utečenci hľadajú nové
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: IB Times)

Ďalšie trasy, ktoré utečenci používali, bolo presunúť sa po zemi zo Sýrie do Turecka a následne do Grécka a balkánska cesta cez Srbsko a Maďarsko. Ploty pozdĺž hranice v Maďarsku však túto možnosť sčasti obmedzili. "Je to ich túžba nepožiadať o azyl, až kým nedosiahnu konečný cieľ, ktorá im spôsobuje problémy," povedala Collettová o utečencoch, ktorí sa snažia zabrániť ich registrácii v krajinách ako Maďarsko, pretože dúfajú, že sa dostanú do prosperujúcejších štátov EÚ, kde utečencov vítajú, napríklad do Nemecka či Švédska.

Prístup k pôvodným preplneným trasám je stále obtiažnejší, pretože vlády reagujú na krízu stavaním plotov, vysvetlil Srikanthan a dodal, že sa objavili aj nové čiernomorské trasy, zahŕňajúce pohyb zo Sýrie do Turecka a potom ísť buď cez Rumunsko alebo Bulharsko a prekročiť hranice Slovenska.

Okrem toho ešte existuje aj arktická trasa, znamenajúca dlhú púť zo Sýrie cez veľkú časť Ruska, až do Fínska alebo Švédska. "Čierne more je najmenej priaznivá voľba," povedal Srikanthan s tým, že vody sú už studené a možné pokusy o záchranu by si vyžiadali veľmi rýchly zásah. "Ale zúfalé časy si žiadajú zúfalé činy," dodal s tým, že túžba nájsť si prácu a zaistiť bezpečné prostredie pre deti bude stále hnacím motorom. "Nemyslím si, že sa ľudia vzdajú," uviedol.

Viac o téme: UtečenciTrasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu