Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Situácia v utečeneckých táboroch v Nemecku sa vyhrocuje: Boj o moc, útoky zločineckých gangov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - V niektorých ubytovniach pre utečencov v Nemecku vládnu zločinecké štruktúry. Tvrdí to šéf nemeckých policajných odborov (DPolG) Rainer Wendt v rozhovore pre utorkové vydanie denníka Passauer Neue Presse. Násilnosti ako tie, ktoré sa udiali cez víkend v centre pre migrantov v stredonemeckom Kasseli, nie sú podľa neho ničím novým.

Škandalózna situácia v utečeneckých táboroch v Európe: Sexuálne zneužívanie žien aj detí!

"Takýto vývoj zažívame už týždne, mesiace," povedal Wendt. Dodal, že sa medzi migrantmi vytvárajú skupiny podľa etnického pôvodu, náboženstva alebo klanov a tie na seba útočia nožmi a podomácky vyrobenými zbraňami. Takto sa podľa neho v niektorých zariadeniach rozhoreli nábožensky alebo politicky motivované boje o nadvládu.

Aby sa situácia upokojila, je podľa Wendta nutné poskytnúť mimoriadnu ochranu kresťanským migrantom, vo väčšine prípadov sú páchateľmi násilností moslimovia. "Bojujú medzi sebou sunniti a šiiti, ... snažia sa presadzovať svoje pravidlá," uviedol Wendt.

Situácia v utečeneckých táboroch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mimoriadne zraniteľné sú ženy a deti bez rodičov. "V týchto prípadoch sa dá o rozsahu násilia len dohadovať, pretože ženy a deti zo strachu často nič neoznamujú. Ide o prípady zneužívania a znásilnenia," povedal Wendt. Žiada, aby Nemecko rýchlo vyhosťovalo utečencov, ktorí sa dopustia násilných trestných činov.

V nedeľu sa do potýčok v utečeneckom centre v kasselskej časti Calden zapojili stovky ľudí rôznych národností. Zranenia utrpelo 14 ľudí, z toho traja policajti.

Podľa denníka Die Welt sa ozývajú hlasy, aby boli utečenci rôzneho vyznania ubytovaní oddelene. Avšak niektorí odborníci poukazujú na to, že pri súčasnom prílive migrantov by niečo také bolo len ťažko uskutočniteľné.

V septembri prišlo len do Bavorska 169.400 utečencov, informoval včera premiér tejto spolkovej krajiny Horst Seehofer. Za august zaregistrovali úrady v celom Nemecku 104.460 nových žiadateľov o azyl.

Viac o téme: GangUtečenciKriminalita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu